Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgjakt en naturskön upplevelse

För många är ett avbrott i det vardagliga jobbet en stimulans. Det är en av anledningarna till att Siv Berg tidigt i går morse drog på sig jaktkläderna och packade matsäcken i ryggsäcken.

Annons

Vanligtvis sitter ekonomen Siv Berg i Laxå kommunhus bakom en dator och med mycket pappersgöromål. Därför uppskattar hon att bege sig ut i naturen, ibland för att iklä sig jägarens roll.

– Jag plockar svamp och bär, men dessutom planterar vi och röjer i den egna skogen. Jakten hör till och bildar en helhet i mitt naturintresse, förklarar Siv.

Älgjakten är för Siv, liksom hennes sju vänner i Backgårdens jaktlag, ett tillfälle att njuta naturen när den är som bäst, på hösten.

– Ett riktigt avbrott i vardagen. Slippa telefoner och folk som springer och tjatar om allt möjligt. Det blir väldiga kontraster, säger hon.

Följde med sin far

Hennes jaktintresse vaknade redan 1982, då hon började följa med sin far ut i skogen och sitta på älgpass.

– 1987 började jag jaga själv efter att jag ärvde hans plats i Valåsen-Karlsdals jaktlag, berättar Siv som under sin jaktkarriär hittills har fällt 15 älgar.

Där jagade hon under 21 år, fram till sommaren 2008.

Eftersom hon själv bor på Västra Backgården var steget inte långt till det jaktlaget, och jaktledaren Inge Hjalmarsson erbjöd henne en plats.

Ett litet jaktlag om åtta jägare varav 25 procent, alltså två stycken, är kvinnor. Förutom Siv deltar Inges dotter Elin för första gången med nytagen jägarexamen. Få deltagare gör att man jagar lite som förr. Inga hundar, oftast inga drev utan i stället ett sittande och väntande på pass.

Inte bortskämda med älg

Jägarna är heller inte bortskämda med mycket älg på sina marker. Sedan 2004 har de fällt ett vuxet djur och tre kalvar, fast tilldelningen varit större. Men det går inte att skjuta älgar som inte finns, menar jaktledaren.

I går förmiddag, älgjaktens första dag, syntes inte en enda älg till på det område de jagade på, men ingen verkade ledsen för det.

– Visst är det spännande att sitta i tornet och vänta. Men jag blir inte besviken om det inte kommer nåt djur, och inte om nån annan skjuter heller. Känslan över att få vara ute överträffar även det, menar Siv Berg.

Vad är det som driver dig ut på ett jaktpass i ur och skur?

– Det är rogivande, mysigt och väldigt socialt. Att få sitta med jaktkamraterna runt elden och grilla korv, berätta vad vi sett på morgonen och sen gå ut på passet igen och uppleva tystnaden i skogen, förklarar Siv Berg.

Annons