Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgjakt som både hatas och älskas

Älgjakt för trafiksäkerheten och skogsbrukets skull. Eller ett stopp av etiska skäl. Inför dagens älgjaktsstart möts argumenten från jaktförespråkarna och motståndarna.

När vi frågade er läsare om ni såg fram emot älgjakten inleddes en hätsk diskussion på na.se.

”Varför tar ni ens upp älgjakt som något man enligt någon slags norm ska LÄNGTA till”, skrev Lizzie Forsman, uppväxt i Nora.

– Jag saknar de etiska perspektiven i debatten, säger hon när vi kontaktar henne.

– Jag anser inte att djuren finns till för oss människor att utnyttja. De är kännande, levande varelser med behov och intressen som vi människor bör ta hänsyn till, förklarar Lizzie Forsman.

– Jag anser därför inte att älgjakt är legitimt, annat än jakt som sker för det skadade djurets skull, fortsätter hon.

Det hon vänder sig mest emot är lidandet.

– Det handlar om skadeskjutna djur som med avskjutna ben, bukskott, käkskott, eller skador var som helst på kroppen, lider. Många av dem hittas aldrig av eftersöket. Allt detta för nöjets skull, säger Lizzie.

För Djurens Parti

är det hobbyjakten och fritidsdödandet som sticker i ögonen.

– Älgjakten är inte vad den en gång varit, idag fyller den ingen funktion, säger Linus Wallin, kontakperson för Djurens Parti i Örebro län.

– Viltvård behövs och jag förstår att vi måste ta hand om älgstammen och inte lämna den vind för våg, men det är inte längre det älgjakten handlar om.

Linus Wallin tycker att människan har förstört balansen i naturen.

– Vi har tagit bort älgarnas naturliga predatorer för att de utgör en konkurrans för jägarna. Jag är själv uppväxt på landet och där var det många jägare som hellre skulle dö än att köpa sitt kött i affären, dagens jägare har inte den motivationen. De jagar för att de tycker att det är kul att döda djur, sedan går de till Ica och köper sitt kött, säger Linus Wallin.

Även Roger Cassman,

från Nora, regionansvarig för Rovdjursföreningen i Örebro län, har invändningar.

– Personligen är jag inte direkt negativ. Däremot tycker jag att det varit en alldeles för selektiv avskjutning under älgjakten i Sverige, säger han och menar att jägarna skjuter starka tjurar istället för kor och kalvar.

– Den svenska älgstammen har blivit bräcklig och klen på grund av det. Det kanske låter grymt men i första hand måste de skjuta kor och kalvar för att vi ska få en kraftig älgstam, som det är nu så skjuter de trofédjuren.

Både Roger Cassman och Linus Wallin upplever dessutom att allemansrätten begränsas under älgjakten.

– Bara för att det är älgjakt kan man inte stänga av skogen. Jag har varit med om att jaktlag spärrat av områden, det är att skända allemansrätten, säger Cassman.

Det vittnar även Linus om:

– Det är en hotfull stämning om man går ut i skogen.

Någon som har svar på tal när han får höra argumenten emot älgjakten är Olof Nilsson, jaktvårdskonsulent, Jägareförbundet Örebro.

– Om det inte vore för älgjakten skulle älgstammen i Sverige fullständigt explodera, det skulle innebära orimliga skador på både skog och trafik. Jag tror inte de som säger så är insatta i vilka konsekvenser det skulle få.

Allemansrätten gäller även under jakttider.

– Vi som jägare har inte som ambition att begränsa allmänhetens möjlighet att vara i skogen. Sen är det förstås bra om nyttjandet av skogen sker i samförstånd, om det försiggår jakt i ett område där man promenerar är det ingen fara men promenera gärna åt andra hållet om möjligheten finns.

Han berättar att det finns 300 000 jägare i Sverige idag.

– Självklart finns det rötägg bland dem men jag upplever inte att vi har problem med allemansrätten.

Han dementerar också

att det skulle pågå en troféjakt.

– Det visar åter på bristande kunskap. Det finns en detaljerad plan för vilka älgar som ska fällas, i den ingår det att i största möjliga mån eftersträva en hög medelålder bland kvarvarande älgar. Den högsta andelen av de älgar som skjuts är årskalvar, säger Olof och tillägger:

– Men visst skjuts det älgar i alla åldrar, annars skulle de äldsta självdö och det är ju inte ett så smart nyttjade av naturresurserna.

När det kommer till skadeskjutna djur medger Olof Nilsson att jägarnas skott inte alltid är direkt dödande.

– Ibland misslyckas man trots förberedelser och då gör vi allt för att hitta de älgarna och avliva dem. Det är förresten ytterligare ett område där jägarna gör samhällsnytta, när något djur skadas i trafiken ringer man till jägare som ger sig ut mitt i natten för att hitta och förkorta djurets lidande.

Olof påpekar även att motståndet mot jakt inte är representativt för befolkningens inställning till jakt.

– Älgjakten bidrar med klimatsmart och närproducerat kött och har en viktig social funktion på landsbygden.