Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alice, 93, hjärtopererades - genom ljumsken

Alice Höglund har slagit rekord. 93 år gammal har hon fått en ny hjärtklaff via pulsådern i ljumsken. Hon var vaken genom hela ingreppet.

Annons

Alice Höglund opererades tisdagen den 15 januari på USÖ. NA får träffa henne tre dagar senare. Då går hon med pigga steg i sjukhuskorridoren.

– Det är stor skillnad. Förut fick jag pusta och pusta när jag gick. Jag kunde till och med bli tvungen att vila efteråt, så trött blev jag, berättar hon.

Då, före operationen, fungerade Alice Höglunds hjärtklaff dåligt. Klaffens segel hade blivit förkalkade och stela och öppnade sig därför inte på rätt sätt. Hjärtat fick inte tillräckligt med blod och kunde inte pumpa ordentligt. Det var därför Alice blev så trött.

Men det var då det. Nu är läget helt förändrat. Alice blå ögon strålar och hon skrattar ofta när hon berättar om sin nya klaff.

– Det är som en dröm, helt underbart! säger hon.

Nu ser Alice Höglund framåt – mot att få träffa sin familj och sina vänner, mot promenader och mot sommaren. Hon bor centralt i Örebro och längtar efter att komma ut och gå i centrum. Sommaren planerar hon att spendera i sitt soldattorp utanför Hallsberg. Förra sommaren orkade hon inte rensa ogräs, men i år ska maskrosorna få sig en match.

– På torpet gillar katten och jag att leva sommarliv, berättar hon.

Alice Höglund ställer upp för intervju i NA därför att hon vill sprida kunskapen om att operationen finns.

– Inte tror man att läkarna kan operera hjärtan på så gamla människor som jag, men det går ju! säger hon.

Om någon skulle bli diskvalificerad från dyra ingrepp på grund av sin ålder vore inte bra, menar Alice.

– Tvärtom, den här metoden kan ge många äldre hopp inför framtiden! En 93-åring kan ha lika många goda år framför sig som en 63-åring, menar hon.

Det går inte att veta i förväg när döden kommer.

– För min del hängde hela min existens på den här operationen. Därför var jag inte rädd – jag hade ju inte så mycket annat att välja på.

Alice intellekt är glasklart. Hon kommer från små förhållanden i Fornebohyttan och har arbetat sig fram sedan hon var 13 år gammal. Bredvid arbetet har hon studerat, studier som ledde till en examen vid Örebro högskola.

Hon har alltid prenumererat på NA, och på helgerna har hon också en prenumeration på Svenska Dagbladet.

– De har så bra näringslivsbevakning, säger hon.

Vi börjar diskutera förslaget på amorteringskrav för villaägare och Alice kommer med nya infallsvinklar. Hon kan konsten att blicka både bakåt och framåt.

Utanför lyser vintersolen. Framtiden ser ljus ut.

Annons