Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkohol, frihet eller ofrihet!

En nyligen presenterad undersökning (beställd av Systembolaget) visar att alkoholens skadeverkningar kostar samhället hela 103 miljarder årligen.

Det får en del liberala debattörer att ifrågasätta hur man kommit fram till den siffran, för dem är det viktigare att försöka påvisa att fullt så illa är det inte. Men oavsett om kostnaden är 70 eller 103 miljarder så borde fler inse att den höga alkoholkonsumtionen är ett stort och allvarligt samhällsproblem!

Den försämrade hälsan för dem som dricker är ett problem, ett annat är livssituationen för dem som lever och växer upp i familjer där det förekommer mycket alkohol, ett tredje den ökade olycksrisken på arbetsplatser och i trafiken och så vidare.

Trots att många avstår helt från alkohol och att ”många” som dricker, gör det ”måttligt”, så lägger de svenska hushållen i snitt hela 2,2 procent av sin disponibla inkomst på alkohol. Siffran för européer är 1,6 procent.

Jag är inte så naiv att jag tror att vi kan komma ner till riktigt låga nivåer för alkoholkonsumtion vilket vore önskvärt, men man blir beklämd av att vi har politiska partier som hela tiden vill göra alkoholen mer tillgänglig!

På Moderaternas nyligen genomförda partistämma lyfte partiet återigen frågan om att göra alkoholen mer tillgänglig genom fler alternativa försäljningsställen och att Systembolaget skall ha öppet även på söndagar.

Det kallar moderaterna frihetsreformer, men att riskera att vi får en ökad alkoholkonsumtion kan väl knappast vara den viktigaste frihetsreformen för ett politiskt parti att driva 2019, men så lät det och beslutades det på Moderaternas stämma!

Bjarne Lind

Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel