Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alkoholkultur skapade politisk debatt

Det är hög tid att uppdatera Kumla kommuns 20 år gamla alkohol- och drogpolicy, anser oppositionsrådet Christina Örnebjär, (FP).

Med anledning av uppmärksamheten i media tidigare i år angående olika kommuners alkoholpolicy skrev Örnebjär en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Lennart Eriksson, (S) .

Hon ville bland annat veta om kommunen har en alkohol- och drogpolicy och i vilket forum det i så fall beslutats om den.

I sitt svar, som Eriksson gav vid måndagens kommunfullmäktige, konstaterar han att policyn togs i kommunstyrelsens arbetsutskott 1992, men att den inte har behandlats i någon annan instans.

Angående regler för om och i så fall hur kommunen ska bjuda på alkohol i samband med representation, var Erikssons svar att det inte finns några nedskrivna regler för det.

– Däremot finns regler, som är oskrivna men som finns i medvetande och tillämpas. Någon gemensam policy för hur kommunens förtroendevalda ska hantera rusdrycker ser inte Eriksson något behov av. Enligt honom räcker det att politikernas respektive partier har bra alkoholkulturer.

Örnebjär tycker vill däremot se ett uppdaterat, genomarbetat dokument, som är något att hänvisa till.

En debatt om debatten uppstod också eftersom Lennart Eriksson ansåg att interpellationen var onödig. Det Christina Örnebjär ville ha reda på kunde hon ha tagit reda på under sin arbetstid som politiker i stället för att ta upp tid under fullmäktigemötet.

– Det gör mig arg, säger Christina Örnebjär.

– Det är en viktig demokratifråga. Motioner och interpellationer är ju oppositionens verktyg för att saker ska debatteras offentligt. Jag skriver ju inte en interpellation för att bara jag som privatperson ska få svar på en fråga.