Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla barn delar inte den glädjen

Annons

Nu närmar sig dagen som många barn går och väntar på. Skolans läsår tar slut, elever får klä upp sig, ha en avslutning i vår vackra kyrka och avsluta med ”Den blomstertid nu kommer”. De flesta av oss minns skolavslutningen med glädje. Hösten och en ny skoltermin kändes långt borta.

Alla barn delar inte den glädjen. Många till och med bävar inför lovet och längtar till höstens skolstart. För det är just på sommarlovet som de ekonomiska klyftorna blir tydliga.

Att göra saker som hör sommaren till är sällan gratis. Inträde till bad, köpa glass och betala utflyktsbiljetter är småpengar för många familjer, men för hushåll med små marginaler finns det sällan utrymme för det där extra. I Sverige finns det omkring 248 000 barn i fattigdom. Nästan vart tredje barn med utländsk bakgrund lever i fattigdom, enligt Rädda Barnen.

Allt fler barnfamiljer har fått det allt sämre. Enligt utredningen ”Working poor – om arbetande fattigdom och klass i Sverige” (Tankesmedjan Tiden) lever i dag var fjärde utlandsfödd förälder och var femte ensamstående förälder med ett arbetaryrke i fattigdom. Värre är det för dem utan jobb.

Bland arbetslösa eller sjukskrivna lever mer än varannan i fattigdom. Ensamstående föräldrar som saknar jobb är i mer än åtta fall av tio fattiga liksom nästa sju av tio utlandsfödda föräldrar.

Majblommans sommarlovsrapport visar att genomsnittsföräldern lägger nära 8 000 kronor på sitt barns sommarlovsaktiviteter. Men självklart måste barn inte delta i dyra aktiviteter för att ha det bra. De flesta föräldrarna uppgav i rapporten att barnen mår bäst av att bada, sola och vara med familjen. Klassiskt och hör sommaren till – men inte så enkelt om man själv saknar tid och resurser. Många familjers sommarlovsplanering är svår att få ihop med tio veckors lov men bara fem veckors semester.

Sommarlovet är en kvarleva från det gamla bondesamhället, barns arbetskraft behövdes på åkrarna. Det är dags att ändra synen på lovet. Många verksamheter drar ned eller stänger under sommaren och det är till stor del accepterat av medborgarna, vi vill vara lediga på sommaren.

För många barn går det bra då de omges av nätverk. Släktingar och en ekonomi som kompenserar för stängda fritidsgårdar och bristen på aktiviteter när föräldrar jobbar. Barn som inte har de förutsättningarna får betala ett högt pris för denna ordning.

I kommunerna har vi ett uppdrag att ändra synen på sommaren och ställa om vår verksamhet. Att ge barn möjlighet till meningsfulla och kostnadsfria aktiviteter även under sommaren.

Jag blir glad när jag hör vår personal engagerat prata om det sommarlovsprogram som håller på att tas fram. Aktiviteter på flera orter och över hela sommaren, naturligtvis kostnadsfria. För en liten kommun är det inte så lätt att få till men med de extra statliga stödet vi får blir det lättare. Vi anlitar många av våra duktiga föreningar som utförare i många av aktiviteterna. Jag önskar alla barn en skön sommar!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons