Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla behövs i vårt växande hem

Om Sverige inte hade turen att vara ett land som andra länders invånare flyr till, så skulle vi ha stora demografiska problem att brottas med. De skulle sätta djupa avtryck i samhällsekonomin och hämma de kommande decenniernas tillväxt. Färre skulle tvingas försörja fler. Det kan låta egoistiskt men Sverige har inte ett invandringsproblem men väl ett segregationsproblem. Människor som kommer till Sverige från olika delar av världen ges inte tillräcklig möjlighet att bidra till det gemensamma, och riskerar i stället att hamna utanför. Att byta permanenta uppehållstillstånd mot tillfälliga är bland det mest katastrofala som har hänt integrationen. Det förstår alla! Känslan av tillhörighet med det nya landet riskerar att krympa när dörrarna in i samhället hålls stängda. I vårt växande hem ska det vara naturligt att alla bidrar, att alla som kan jobba ska få jobba och att alla ska känna att de hör till.

Vi föreslår i stället en återgång till att få fler länder i EU att ta emot flyktingar.

Lokalt sviktande välfärd skapar misstanken att samhället inte vill eller kan klara att behandla alla lika. En solidarisk hållning i fråga om att ge nya svenskar möjligheter att komma in i det svenska samhället är att ge dem förutsättningar till trygghet. Att sätta asylrätten ur spel främjar inte integrationen.

Ett uttalande som har funnits i sociala medier och som anger Socialdemokraterna som källa är ”Tack vare att vi stramade upp lagstiftningen har antalet asylsökande sjunkit med 90 procent och Sveriges andel av mottagandet i EU har sjunkit från 12 till 3 procent. Vi har nu det lägsta asylmottagandet på 20 år. Det lägger grunden för en fungerande integration”.

Man vill påstå att det är någon slags integrationsåtgärd att vi inte tar emot politiska flyktingar, människor som flyr från folkmord och klimatkatastrofer. Vi föreslår i stället en återgång till att få fler länder i EU att ta emot flyktingar. Vi bör också lyfta frågorna om den segregerande skolan och bostadspolitiken, de ökade inkomstklyftorna samt föra en mer aktiv jobb- och utbildningspolitik.

Vi kan inte lägga skulden för ökade klyftor och social oro på flyktingen när det handlar om en politik som de senaste decennierna ökat klyftorna. Vi är tacksamma till alla som blivit en del av vårt växande hem och bär upp stora delar av välfärden. Var är den röda tråden i vår politik och vart tog vår internationella solidaritet vägen?

En lyckad integration är trots allt helt beroende av att de nya svenskarna får möjlighet till en stödjande tillvaro i Sverige. Det finns i vårt land många bra exempel på detta där närsamhället med gemensamma och samordnade krafter lyckats.

För Styrelsen för Socialdemokrater

för tro och solidaritet

Örebro län

Bengt Storbacka, Eva-Lena Gustavsson, Sten Persson, Gunnel Hedström, Per Ager, Hampus Stensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel