Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får feriepraktik

Kommunen satsar 330 000 kronor på feriepraktikplatser. Det innebär att alla ungdomar mellan 16 och 18 år i Lekeberg som vill får jobba i sommar.

Annons

För de flesta ungdomar är det svårt att hitta feriearbete. Många arbetsgivare kräver att de har fyllt 18 år. Extra svårt för ungdomar är det också när stor arbetslöshet råder för vuxna.

Kommunstyrelsen tycker att det är viktigt att ungdomar tidigt kommer i kontakt med arbetslivet och att de får en meningsfull sysselsättning under sommaren. Därför beslutade man i tisdags att de som söker feriepraktikplatser också skall få det. 75 ungdomar räknar kommunen med är intresserade.

”Jättenöjda”

– Roligt att alliansen går på vår linje. Vi är jättenöjda, säger oppositionsrådet Kjell Edlund (S).

Förra året erbjöd kommunen bara elva feriepraktikplatser. Det kärva ekonomiska läget gjorde att politikerna inte ville släppa till pengar då.

– Nej, vi var överens om att vara sparsamma, säger Kjell Edlund.

Ansökan om feriepraktikplats kan göra av ungdomar som fyller 16 år senast i juni men inte fyller 18 år innan praktikperiodens början. Det innebär ett arbete under 80 timmar i två till fyra veckor på kommunala eller privata arbetsplatser.

Ersättningen är 45 kronor per timme inklusive semesterersättning.