Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla får inte plats hos Öbo längre

Örebro växer. Antal invånare ökar år för år. Antal billigare lägenheter sjunker däremot. Dels på grund av renoveringar dels för att Örebrobostäder (Öbo) nu ska sälja en del av sitt bestånd. Det senare för att ha råd med underhåll, renoveringar och nybyggnation, vilket i sig är märkligt, ty en ansvarstagande ägare borde ju ha sparat inför framtiden. Inte blir ekonomin bättre av att Örebro kommun plockar pengar ur Öbo närhelst de vill ha lite extra.

Öbo ska även efter försäljning ha samma antal lägenheter som nu och därför ska de bygga lika många bostäder som de säljer. Det vill säga äldre lägenheter med lägre hyra ska ersättas av nybyggda lägenheter med i många fall dubbelt så hög hyra. Matematiken blir än mer svårförstådd när man betänker att när det blir fler och fler Örebroare och Öbo fortsatt endast ska erbjuda samma antal lägenheter så blir följden att en allt mindre andel personer kan hyra hos Öbo. Och de lägenheter som då finns blir för dyra för alltför många.

Förr var Öbo en stiftelse som ansåg att även de med mindre pengar i plånboken behövde bo bra. Numera har både Örebro kommun och Öbo glömt bort de med lägre inkomster. Det byggs bara för de som har det bättre ställt. Även efter renoveringar, trots ”rabattrappor” så blir lägenheterna mycket för dyra för väldigt många Örebroare. Det sägs att det ska byggas billigare lägenheter men även de kan sökas av de med högre inkomst. Så var ska de fattigare Örebroarna bo? Blir det containerområden eller ska vi outsourcas till samhällen där befolkningen sjunker? Öbo export?

”ÖBObo som snart blir renovräkt”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel