Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla förskolor ska vara bra för barn och pedagoger

Replik

...  på Politiker svarar på larmet, NA 5 december.

Precis som politiken nämner så har vi haft goda och konstruktiva samtal om förskolan, och även om andra skolformer i Örebro kommun. Vi har informella träffar och vi har formella träffar, Lärarförbundet har under alla dessa samtal tryckt på att likvärdigheten drar isär förutsättningarna för våra medlemmar. Örebro kommun har precis som övriga Sverige problem med att både kvalitet och arbetsmiljö, förskolor är antingen röd- gul- eller grönflaggad.

Medlemmar som kontaktar en facklig organisation är oftast i behov av hjälp och numera nästan alltid pga hög arbetsbelastning och stress. Just detta visar även försäkringskassans statistik, när det gäller sjukskrivningsorsak för förskollärare. När vi besöker arbetsplatser kan vi mötas av stolthet, och arbetsglädje, förskolor av hög kvalitet och förskollärare med balans i uppdraget. Det är det som gör dagens situation problematisk, och är ett utmanade uppdrag för politiken.

Vi måste mäkta med att i Örebro kommun stärka likvärdigheten och ge alla förskollärare förutsättningar att utvecklas i värdens viktigaste och bästa yrke.

Vi från Lärarförbundet är som sagt konstruktiva och lyfter goda exempel både med avtryck från andra delar av landet och inom kommunen ofta. Men vi kan inte blunda för den del av våra medlemmar som blir sjuka på jobbet. Vi måste mäkta med att i Örebro kommun stärka likvärdigheten och ge alla förskollärare förutsättningar att utvecklas i värdens viktigaste och bästa yrke. 2020 blir barnkonventionen lag, och där är det tydligt med barns lika värde – en stor del av barndomen tillbringas i förskolan.

Pia Rizell

legitimerad förskollärare och ledamot i Lärarförbundet

Jenny Öhrn

legitimerad förskollärare, HSO och ledamot i Lärarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel