Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla har rätt till en bra skolgång

Annons

Skolan startar nu för terminen. För vissa barn är det allra första gången de går till skolan, sin första dag i förskoleklass.

Visst kan det finnas lite pirr i magen hos både barn och vuxna den där första dagen men det ska inte bero på en rädsla över att inte ha valt rätt utan alla barn och föräldrar ska känna sig trygga med att just deras skola är bra. Det är alla barn och elevers rätt att få en utbildning anpassad efter deras egna behov.

I dag har vi tyvärr ett skolsystem, ivrigt påhejat av både näringsliv och politiker från de flesta partierna, som drar isär en av de viktigaste grunderna till vårt välfärdssamhälle. Som gör att hur mycket elever lär sig beror på vilken skola de hamnar i eller vilka föräldrar de har. Som dränerar kommunerna på skolpengar och som ökar klassklyftorna.

Det göder ett klassamhälle där de som redan har det bra får det bättre och bättre medan den grupp som har det svårt får svårare och svårare.

Problemet med det här skolsystemet är att de barn som har störst utmaningar med att klara av skolan, det vill säga de med föräldrar som själva har en kort utbildning, de som är nyanlända eller lever i socioekonomisk utsatthet hamnar i vissa skolor, medan de elever som har bättre förutsättningar söker sig till andra. Det göder ett klassamhälle där de som redan har det bra får det bättre och bättre medan den grupp som har det svårt får svårare och svårare.

Vänsterpartiet vill ha en jämlik skola därför att det är bra för alla. Både forskare och skolledare har konstaterat att ojämlikheten är ett av de största problemen i svensk skola i dag. När elever med olika bakgrund möts förbättras både sammanhållning och resultat, det är fakta. Vi vill inte att föräldrar ska tvingas att välja med olika skolor som beskrivs som ”bättre ” eller ”sämre”. Alla ska kunna lita på att en skola nära hemmet är bra.

Genom att ge staten ansvaret för skolan igen kan vi stoppa vinstuttagen och lättare fördela medel för utbildning utefter elevernas och skolornas behov.

Ett annat problem med dagens skolsystem är att det gör att kommunala skolor går med underskott och inte klarar sina uppdrag i undervisningen men tillåter att friskolor tar ut privata vinster från skattemedel som skulle gått till undervisning.

Det skulle kunna se annorlunda ut. Genom att ge staten ansvaret för skolan igen kan vi stoppa vinstuttagen och lättare fördela medel för utbildning utefter elevernas och skolornas behov. Det gör också att vi kan säkerställa att det finns pengar för elever som behöver extra stöd för att klara av skolan.

Vänsterpartiet vill återupprätta den jämlika och sammanhållna skolan. Vi vill att alla barn ska kunna gå till sin allra första skoldag i säkerhet om att skolan lägger fram ett liv med möjligheter.

Cecilia Lönn Elgstrand

skolpolitisk talesperson Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel