Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla ska ha rättigheter, möjligheter och skyldigheter

Replik

Jag läser Johan Stolpens debattartikel i NA den 19 december.

Hindrar kapitalismen den mänskliga utvecklingen? Tvärtom skulle jag vilja påstå.

Ökar demokratin om man utvidgar den till det ekonomiska? Tvärtom där också.

Utveckling uppstår när människan tar fram sin kunskap och nyfikenhet för att se hur saker kan göras på andra eller nya sätt. Till och med utvecklar/uppfinner något som inte funnits förut. Att sedan kunna förverkliga sin idé och etablera ett nytt företag är en otrolig personlig utveckling eller att efter avslutade studier få det jobb man drömt om, eller byta till ett annat arbete som man längtat till. Det är riktig personlig utveckling. De möjligheterna finns redan i dag i vårt land.

I varje företag finns utbildningsmöjligheter och jag tror på att varje person har en egen drivkraft.

Var har vi inte medbestämmande i dag? Väldigt många, nästan alla anställda, är anslutna till en fackförening som deltar i alla beslut i varje företag/kommun. Där kan alla göra sin röst hörd. Inom politiken kan man också göra sin röst hörd.

Vem i Sverige likriktar och förutbestämmer våra livsöden? Tror inte det finns många, om ens något land, där vi är så fria och har så många möjligheter att själva påverka vårt livsöde. Vårt skolsystem är i princip utan avgifter och vi har väldigt fina resurser som stöttar och hjälper de med svårigheter. I varje företag finns utbildningsmöjligheter och jag tror på att varje person har en egen drivkraft. Att öka kontrollen av människor är en av socialismens grundstenar. Tycker inte det har varit ett lyckat koncept i något land hittills. Kommer inte att vara en bra väg framåt för Hällefors heller.

Då växer varje medborgare och därmed samhället.

Ja, att jobba strategiskt med att förbättra förutsättningarna för näringsverksamhet är vi helt överens om. Det är framtiden i Hällefors. Men, då tar man inte tillbaka flera verksamheter i kommunal regi, sänker andelen närproducerad mat (som slår direkt på areella näringar) och skyller på politiken när mätningen av företagsklimatet sjunker 106 platser. Vi är många i oppositionen som är företagare och vi skriver inte ner oss själva. Det vore som att skjuta sig själv i foten!

Ja, jag blir förvånad när jag läser om Malå, Fagersta och Degerfors. En av tre styrs av V nu (i minoritet). Malå där majoriteten spruckit och S dragit sig ur samarbetet med V. I Fagersta har Stig Henricsson varit vänstern i många år. Där röstade man historiskt inte på V utan på Stig. När han flyttade så är det S, M, L och sjukvårdspartiet som styr. I Degerfors är det S, M, L och C som styr efter att KD dragit sig ur samarbetet.

Nej, alla ska ha rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Då växer varje medborgare och därmed samhället.

Vivianne Pettersson

Moderaterna Hällefors Grythyttan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel