Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alliansen redo att ta över landstingsstyret

 
Val 2014
Visa alla artiklar

I snart 100 år har Socialdemokraterna styrt landstinget. I september är det tid för ett maktskifte, anser Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Nu presenterar den borgerliga Alliansen ett gemensamt valmanifest.

Alliansen har tagit fram ett strategiprogram där de lyfter fram de politiska åtgärder de anser bäst för att möta de utmaningar som vården står inför i framtiden.

Det handlar till exempel om jobba för att lösa bristen på läkare, att korta köerna för sjukvård, ökad valfrihet med fler vårdaktörer och att erbjuda vårdtagare en personlig vårdcoach.

Ett preciserat mål är att det ska finnas fastanställda läkare på alla länets vårdcentraler. Detta mål är inte uppfyllt idag med bland annat läkarbrist på vårdcentralerna i Lindesberg och i Ljusnarsberg.

– I Ljusnarsberg har det faktiskt bara varit hyrläkare på vårdcentralen de senaste två åren, berättar Ola Karlsson (M).

Att locka fler läkare till landstinget är inte bara en lönefråga, tror Alliansens politiker i länet.

– Det måste ges ett bättre fungerande stödverktyg i vårdorganisationen för att minska tiden för administration och istället frigöra mer tid för patienter för läkare.

– Och landstinget måste bli en attraktivare arbetsgivare och det handlar bland annat om att ge möjlighet till att utveckla ledarskapet på alla nivåer i organisationen, säger Hanne Alvner (M).

Fortbildning och goda möjligheter för de anställda att kombinera sin tjänst med studier och forskning lyfts fram som en viktig strategi i denna utmaning. Och som ett exempel på ett bra och framgångsrikt ledarskap lyfts ortopedkliniken i Lindesberg fram.

Länets tre sjukhus i Örebro, Karlskoga och Lindesberg framhålles alla som betydelsefulla för regionen men samarbetet mellan sjukhusen måste öka ännu mer, framhåller Alliansen, bland annat för att vårdköerna ska minska.

– Om vi ska minska vårdköerna är införandet av en gemensam vårdkö för alla tre sjukhus en viktig faktor, säger Torbjörn Ahlin (C).

– Och även att underlätta regelverket för att fler vårdaktörer ska kunna etablera sig i länet, säger Anna Ågerfalk (FP).

Mer förebyggande vård för fler friska år och en bättre vård för sjuka äldre människor finns med i valprogrammet.

– Vi vill bland annat införa vårdcoacher för de som ofta måste söka vård. Vi vill även etablera en särskild seniorhälsa på vårdcentralerna som ska vända sig till de som är över 65 år, berättar Ewa Sundkvist (KD).

För många patienter i glesbygden kan resor med kollektivtrafik till och från sjukhus ta mycket tid i anspråk. Här krävs ökad flexibilitet, framhåller Alliansen, till exempel att läkartider ska kunna anpassas bättre efter bussturer.