Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12 vargar sköts i djurpark

Efter att några vargar lyckats fly från sitt hägn i Skånes djurpark under lördagen avlivades hela vargflocken.

Annons
Djurförmannen Johan Lindström visar ett av hålen i varghägnet som djuren rymde genom.

När flykten upptäcktes utrymdes hela djurparken på besökare och parkpersonalen beväpnade sig. Totalt sköts 12 vargar.

Enligt djurparksledningen började vargflykten redan på torsdagen med att två unga hannar lyckades gnaga ett hål i stängslet till kronhjortarna. Personalen lyckades få in vargarna i hägnet igen, men då hade hela flocken blivit uppspelt över möjligheten till flykt.

Rymde igen

På lördagen lyckades samma två företagsamma hannar hitta ett nytt hål som de rymde genom. Djurparken beslutade då att avliva bråkmakarna.

Men – precis som om det hela varit en avledande manöver – medan personalen tog hand om de två hannarna passade tre andra vargar på att rymma. En av dem tog sig ända till sälarna innan den sköts.

Det visade sig vara alfatiken.

– En vargflock är helt och hållet uppbyggd runt alfaparet, där tiken är allra viktigast. Chansen att få resten av vargarna att stanna i hägnet försvann i princip helt då tiken var borta, säger djurförman Johan Lindström.

Mycket riktigt var flocken i oordning efteråt och djurparksledningen beslutade att skjuta allihop.

Kunde ni inte ha försökt att låsa in dem igen?

– Nej, det kunde vi inte. Vi hade tre-fyra vargar ute och sex inne i hägnet. De där inne hade panik och gjorde allt de kunde för att ta sig ut, och de som var ute jagade de andra djuren, säger Johan Lindström.

Han säger vidare att personalen hade med sig gevär med bedövningspilar men att de aldrig kom tillräckligt nära för att använda dem.

Under sin tid i frihet hann vargarna riva flera andra djur i parken. Bland annat dog en kronhjort.

Hade det varit möjligt att skaffa en ny alfatik?

– Nej, det fungerar inte så. Släpper man in en ny tik i en sån grupp överlever den inte många minuter. Det är ett väldigt hårt klimat.

Djurparken har inte beslutat om den ska skaffa nya vargar. Klart är i alla fall att varghägnet var väldigt populärt bland besökarna.

– Det är alla de stora rovdjuren. Just nu har vi sorg här, men vi ska diskutera hur vi ska göra. Personligen tycker jag att vi ska ha vargar, säger Johan Lindström.

Här ses några av de vargar ur flocken som avlivades under lördagen.

Mer läsning

Annons