Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15-åring vittnade falskt

En 15-åring vittnade i Örebro tingsrätt om att hans kamrat var oskyldig till grov misshandel. Nu döms vittnet för mened

Annons

Örebro tingsrätt dömer honom för att under ed ha lämnat oriktiga uppgifter och tigit om sanningen. Domstolen påpekar att de oriktiga uppgifterna innebar risk för en felaktig dom.

Vittnet intygade, enligt domstolen, att kamraten var oskyldig och en annan person den skyldige. Han lämnade precis, som andra som vittnar, en vittnesed och domaren poängterade allvaret i att vittna under ed.

Under vittnesmålet uppgav 15-åringen att polisen misstog sig då de grep den han vittnade till förmån för. Han ska ha sagt att han var hundraprocentigt säger på att hans kamrat inte hade riktat en spark eller ett slag mot offret.

Men domstolen tyckte uppgifterna var märkliga. Slutsatsen blev att 15-åringens uppgifter var oriktiga och kamraten dömdes för grov misshandel. När vittnet själv åtalades påstod han att vad han menade var att han inte såg att kamraten sparkade. Han menade att han bara redogjort för iakttagelser och förnekade bestämt att han fått instruktion om vad han skulle säga i rätten.

Örebro tingsrätt konstaterar att vittnet sagt sig vara hundraprocentigt säker på att kamraten inte sparkat och i stället pekat ut en annan gärningsman. Rätten anser att uppgifterna om vad han egentligen menade är en efterhandskonstruktion.

Tingsrätten tar hänsyn till att vittnet bara var 15 då han gjorde sig skyldig till mened. Gärningen skulle normalt ge fängelse sex månader. Men rätten dömer i stället till ungdomstjänst 50 timmar.

Mer läsning

Annons