Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring riskerar miljonböter

16-åringen som brände ned idrottshallen i Vivalla hotas av ett miljonskadestånd.

Annons

Tingsrätten har nu dömt honom för mordbranden. Samtidigt fälls en av hans kompisar för att ha dödshotat åklagaren.Örebro tingsrätt dömde på fredagen 16-åringen till ungdomsvård och 120 timmars ungdomstjänst för mordbranden den 31 oktober förra året.

Svindlande summa

Men värst är kanske det skadestånd han krävs på. Idrottshallen i Vivalla hade ett bokfört värde på åtta miljoner kronor. Skadeståndskravet som riktas mot honom är dock lägre, men det handlar ändå om en svindlande summa.

– Sammanlagt rör det sig om cirka 2,5 miljoner kronor, säger hans advokat Christer Jonsson.

Skadeståndsdelen kommer att tas upp senare, vid en särskild förhandling i tingsrätten.

Även andra bränder

Tillsammans med en 17-årig kompis döms 16-åringen även för två bränder vid förskolor i området den här kvällen.

Totalt brann det oförklarligt på åtta platser i Örebro kvällen den 31 oktober. Men de övriga fem bränderna har ingen åtalats för.

17-åringen är även skyldig till att ha dödshotat den åklagare i Örebro som först ledde mordbrandsutredningen.

”Du har på dig till den 18 juli att ta lägga ned alla åtal mot de som är misstänkta för bränderna i Vivalla” skrev ynglingen i ett mejl. Han hotade även åklagarens familj.

En utredning visade att mejlet till åklagaren hade skickats från ett hotmailkonto som 17-åringen skapat hemma hos sig. Kontot hade skapats precis innan mejlet skickades. Enligt tingsrätten är det uteslutet att någon annan än 17-åringen hade skrivit det.

Åklagare byttes ut

Hotet ledde till att en annan åklagare, Jonas Almström, fick ta över hela målet.

17-åringen döms nu även för hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. Straffet blir ungdomsvård och 100 timmars obetalt arbete i form av ungdomstjänst.

Åklagaren som han hotade får 15 000 kronor i skadestånd. Under rättegången tog både åtalade och vittnen tillbaka det de sagt i de tidigare polisförhören.

Förhören avgörande

Domstolen tror dock mer på vad som sagts i förhören eftersom de uppgifterna överensstämmer med vad som faktiskt hände. Att båda pojkarna nekade till allt spelade därmed ingen roll.

Ytterligare en pojke var åtalad för delaktighet i en av bränderna. Han frias av tingsrätten.

Brotten de dömdes för

Mer läsning

Annons