Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

160 instegsjobb i Örebro län

Just nu är det över 160 nyanlända invandrare i länet som får chansen att jobba genom så kallade instegsjobb. Över 100 av jobben har Örebro kommun ordnat.

Annons

Det är något att fira, tyckte ansvariga för vuxenutbildning och arbetsmarknad och ordnade fest i går, fredag.

Men det har tagit tid att nå det resultatet. För drygt ett år sedan fick kommunen kritik av Arbetsförmedlingens chef i Örebro, Annika Lyttbacka. Hon gav kommunen en känga för att den inte fixat ett enda instegsjobb medan den privata sidan hade ordnat fram över 30.

– Då var jag kritisk. Men i dag är jag glad över resultatet och det sätt som Örebro jobbar på, säger Annika Lyttbacka.

Borde finnas fler

Samtidigt konstaterar hon att det borde finnas fler instegsjobb i länet. Enligt de senaste arbetsmarknads-siffrorna för december fanns det 150. Med drygt 100 i Örebro kommun är det bara drygt 40 i övriga länet och på den privata sidan.

– Det är för lite, tycker Annika Lyttbacka. Här måste vi ta nya tag.

De allra senaste siffrorna visar att det finns 165 pågående instegsjobb i dag i länet. Av dess har Örebro kommun ordnat 108 medan den privata sidan i kommunen svarar för ett 20 tal. I de fyra nordliga kommunerna finns i dag 15 instegsjobb medan sydkommunerna bidrar med 12 samt Karlskoga-Degerfors med 9.

– Det har inte blivit så många jobb här, konstaterar Margareta Norling, chef för Arbetsförmedlingen i Karlskoga-Degerfors. Men kommunerna har haft bekymmer med ekonomin.

– Vi kommer att kämpa för att det ska bli fler, säger Mathias Eklöf, chef för Arbetsförmedlingen i Lindesberg. Det ju viktigt att man tar vara på den kompetens som finns.

Målet 100 instegsjobbDet var i slutet av 2008 som man inom vuxenutbildning och arbetsmarknad i Örebro bestämde sig för att satsa. Målet var att ordna 100 instegsjobb och att hälften av deltagarna sedan skulle gå vidare till eget jobb eller studier.

– Möjligheten med instegsjobb, som kom 2007, hade inte fått någon effekt, säger Dag Sjölén, verksamhetschef vid vuxenutbildning och arbetsmarknad.

Trots beslutet 2008 om att satsa drygt 2,5 miljoner kronor extra dröjde det innan de kommunala förvaltningarna blev ordentligt intresserade. Men sedan har det gått fort och i dag finns jobben inom de flesta av kommunens verksamheter.

– Alla får anmäla intresse till jobben och sedan görs anställningsintervjuer, säger Dag Sjölén. De som sedan anställs får jobben för den kompetens de har. Vi tar vara på de resurser och kompetenser som finns.

En resurs

Såväl inom kommunen som inom Arbetsförmedlingen ser man de nyanlända som en resurs som man måste ta vara på. Inte minst med tanke på den generationsväxling som är på gång på arbetsmarknaden.

– Här har vi unga människor med kapacitet som vill jobba och dem kommer vi att ha nytta av, säger Dag Sjölén och betonar att kommunens satsning sker i samarbete mellan olika kommunala förvaltningar, de fackliga organisationerna och Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons