Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25-åring lyfte bidrag med falsk namnteckning

ÖREBRO. I en ansökan om aktivitetsstöd misstänks en man ha förfalskat namnteckningen för en tjänsteman på arbetsförmedlingen.Han är nu åtalad vid Örebro tingsrätt misstänkt för grovt bidragsbrott genom urkundsförfalskning.

Annons

Samtidigt åtalas en annan man för bidragsbrott, han misstänks ha lämnat falska uppgifter till a-kassan och på så sätt fått ut närmare 40 000 kronor.

I fallet med tjänstemannens förfalskade namnteckning anklagas den åtalade, som är i 25-årsåldern, för att ha sökt aktivitetsstöd på falska grunder.

Oriktiga uppgifter

Han ska ha lämnat oriktiga uppgifter till försäkringskassan om sin närvaro på den åtgärd han var inskriven i.

På de tre blanketter som lämnades till försäkringskassan misstänks han ha förfals-kat tjänstemannens namnteckning och namnförtydligande. Underskriften skulle intyga att uppgifterna han lämnat var riktiga.

Mannen har under polisutredningen nekat.

Han fick ut drygt 5 000 kronor och enligt stämningsansökan fanns risk för att samma belopp skulle ha utbetalats ytterligare en gång. Vid rättegången hålls bland annat förhör med tjänstemannen som anmält att hon fått sitt namn utnyttjat.

Oriktiga uppgifter

Det andra åtalet om bidragsbrott gäller en man i 30-årsåldern. Vid flera tillfällen misstänks han ha lämnat oriktiga uppgifter till a-kassan och på så sätt fått ut närmare 40 000 kronor.

I ansökan ska han inte ha uppgett att han studerade på heltid och hade studiemedel.

Det innebar att a-kasseersättning utbetalades till honom.

Han nekar också till brott.

Vid rättegången hålls bland annat förhör med företrädare för den utbildning han deltog i.

Mer läsning

Annons