Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

47-åring fälldes för häleri med stulen bil

En 47-åring säger att han inte begrep att det var en stulen Audi han tog hand om. Bilen, i halvmiljonklassen, stals i Örebro och hittades senare i Ungern. Örebro tingsrätt tror inte på mannens förklaring.

Annons

Domstolen dömer för grovt häleri och straffet blir villkorlig dom och 80 dagsböter. Han ska också betala skadestånd till ett försäkringsbolag.

Rätten menar att han som är så erfaren i bilbranschen måste ha begripit, eller i varje fall misstänkt, att det var stöldgods.

”Misstänkte inget”Bilen stals på en gata i Örebro.

47-åringen blev misstänkt för att en tid efteråt ha tagit hand om bilen i den verksamhet han bedrev i ett annat län.

Under utredningen uppgav 47-åringen att han inte ifrågasätter att bilen stulits, men att han inte hade anledning misstänka att det var så.

Han säger att han köpte Audin och betalade 330 000 kronor.

I förhören har han berättat att han ibland köper bilar från utlandet.

”Uppringd från Italien”Enligt hans berättelse blev han uppringd av en person i Italien som undrade om han var intresserad av att köpa en Audi och att de började förhandla om priset. Bilen kördes sedan till Sverige och mannen säger att han gjorde olika kontroller och därefter betalade köpesumman.

”Existerar inte”Italienska myndigheter har svarat svensk polis att det inte finns någon person med den identitet 47-åringen uppgett att han gjort bilaffären med.

En företrädare för ett försäkringsbolag fanns med vid rättegången. Han berättade att bilen värderats till 525 000 kronor.

Tingsrätten konstaterar att den åtalade är van att göra bilaffärer och att det är förvånande att han inte bättre kontrollerade fordonet. Rätten anser att det finns flera märkliga omständigheter och dömer för det han åtalats för.

Mer läsning

Annons