Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

52-åring dödshotade åklagare - åtalas

En 52-årig man i Karlstad har åtalats för att ha dödshotat en åklagare i region Bergslagen.– Ett hot mot en åklagare är ett angrepp på rättssystemet, säger chefsåklagare Gunnar Brodin.

Annons

Den åtalade mannen var målsägare i en utredning om ett rån som åklagaren i fråga hade lagt ned – ett beslut som starkt ogillades av 52-åringen.

I oktober förra året ringde han till myndighetens växel och förklarade för en växeltelefonist att åklagaren ”är en skit”.

Några dagar senare ringde han sedan till åklagaren som då hade en säkerhetsansvarig med sig i rummet. Samtalet var lugnt och sansat.

Men den 4 november hörde mannen av sig på nytt – och då brast det för honom. Under telefonsamtalet ska han flera gånger ha hotat att döda åklagaren.

52-åringen nekar till anklagelserna men har medgett att han kan ha sagt ”dumma saker” till åklagaren och att han skulle ta hand om alla sina fiender.

I ett brev till åklagarmyndigheten har 52-åringen även skrivit att han vill att åklagaren ”ska veta hur det känns att vara hotad till livet”.

Enligt en undersökning som presenterades i mars 2014 av fackförbundet Jusek har tryggheten bland landets åklagare ökat de senaste åren. Men samtidigt hade var tredje åklagare utsatts för hot, våld eller trakasserier under en tvåårsperiod.

Men det är ändå mycket ovanligt att hoten är så allvarliga att de leder till åtal. Det säger Gunnar Brodin, chef för åklagarområde Bergslagen där den hotade åklagaren arbetar.

– Även om det förekommer är det enligt min erfarenhet och känsla fortfarande sällsynt. Däremot inträffar det då och då att åklagare får mer subtila hot som inte är straffbara, säger Gunnar Brodin.

Det kan handla om en blick, en gest eller ord där den underliggande tonen är att skrämmas.

När en åklagare hotas kopplas myndighetens säkerhetsavdelning in liksom polisens grupp för personskydd.

– Jag vill inte gå in på hur det var i det här fallet, men generellt görs en bedömning om hur allvarligt hotet är och om skyddsåtgärder ska sättas in, säger Brodin.

Det är ett allvarligare brott att hota en åklagare än en vanlig medborgare.

– Ja, lagstiftaren har sagt så eftersom det också är ett angrepp mot rättssystemet. En åklagare måste kunna fortsätta att göra sitt jobb, att vara objektiv och inte låta sig påverkas av andra, säger Gunnar Brodin.

Hur har åklagaren i fråga hanterat det här hotet?

– Det vill jag inte gå in på. Men jag kan säga så mycket som att han har fortsatt att jobba, säger Gunnar Brodin.

Mer läsning

Annons