Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-talet i en trefaldig närbild

Näbbstövlar, platåskor, orange skåpluckor och lp-spelare. Politik, affischkonst, makramé och velour. Nostalgin flödar på Örebro läns museum när sommarens stora utställning ”Sjuttiotal: Vi trodde vi kunde förändra världen” öppnar i dag.

Annons

Förra året låg fokus på 1810. I år är det 1970-talet som gäller. Från Bernadottarnas trontillträde till svenskarnas intåg i mexitegelvillan. Örebro läns museum har tagit ett stort kliv framåt i historien. Men om det bara var att ösa ur föremålsarkiven förra året har projektledaren Johanna Björck haft svårare att få ihop prylar till sommarens stora 70-talsutställning.

– Vi har mycket från 1800-talet. De sparade allt då. Men inte från 70-talet. Det är för nära.

”Sjuttiotal: Vi trodde vi kunde förändra världen” är en utställning i tre delar:

– ”Sjuttiotalets konst” visar lokal konst från museet och Örebro läns landstings samlingar, konst som ofta kommenterar sin samtid och tar ställning mot orättvisor och miljöförstöring.

– I ”Proggens affischer” visas samlaren Håkan Agnsäters samling av originalaffischer med teman som miljörörelsen, kvinnorörelsen och politik. Även Peter Ekström, rektor för Örebro konstskola, har en samling lokala affischer som visas på utställningen.

– Den tredje delen heter ”Tillsammans...i mexivillans land” och visar tidsenliga interiörer.

För att få ihop materialet till ”Tillsammans...i mexivillans land” har museets personal grävt djupt i sina egna skåp och lådor. Mycket kommer från Johanna Björcks eget barndomshem. Hon är född 1970. Utställningen börjar i en hall där en telefon med snurrskiva intar hedersplatsen.

– Det är viktigt med telefonen. Den hade en egen plats och man satt ner och pratade i den.

Intill hallen finns syhörnan eller gör-det-själv-hörnan. Och sen kommer köket i starka färger som orange, rött, brunt och mörkgrönt och stolar och bord från Domus.

– Köket var kvinnans plats på 70-talet. Det ser man i tidningar och annat.

Efter köket kommer tonårsrummet och sedan gillestugan. Utställningen som helhet skildrar inget specifikt år. Det är ett hopplock, menar Johanna Björck.

– Det är svårt att skildra ett helt decennium. 1970 ser inte ut som 1979. Det hände mycket på 10 år.

Som ett komplement till att samla in föremål har man intervjuat nio personer om deras minnen från 70-talet. De är födda mellan 1940 och 1960 och på utställningen kan man läsa citat från intervjuerna.

– Vissa ryser när de pratar om 70-talet. Hur kunde man ha så fula färger, frågar sig någon. Andra menar att individualismen inte var lika utbredd och att man tog hand om varandra, säger Johanna Björck.

Den övergripande titeln på utställningen syftar på de mjuka ideal som rådde under 70-talet.

– Man gjorde saker tillsammans och trodde att man kunde förändra världen. Många såg ljust på framtiden trots att det var oroligt i världen.

”Sjuttiotal: Vi trodde vi kunde förändra världen” har öppet varje dag hela sommaren med gratis entré. Utställningen pågår till och med mitten av september.

Mer läsning

Annons