Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-årskalas firas i skogen

Korporienteringen fyller 80 år. Det vill Närkes skogskarlars klubb fira med en folklig jubileumstävling där alla kan delta. Värdar för kalaset är Laxå OK och den första september är det samling i Byggemarken Laxå för gammal som ung.

Annons
Jubileum. Skogskarlarnas Ingvar Hultman och Johan Oskarsson, Laxå OK förbereder Korp-orienteringens 80-årsjubileum.

Det har gått 80 år sedan den där första söndagsmorgonen. På Örebro station stod 400 sportklädda människor och väntade när ett extrainsatt tåg, ett ånglok med åtta vagnar, tuffade in på stationen.

Färden gick mot Vintrosa. Där beordrades avstigning och de tävlande fick ställa upp till en andakt innan det var dags för avmarsch till start.

Pådraget var enormt, nästan i klass med när ÖSK ska spela fotboll. Och förhands-snacket gick inte heller av för hackor.

– Det hölls ett rådslag med 600 personer samlade i konserthuset, berättar Ingvar Hultman som varit Skogskarl sedan 1984 och är prisgeneral för korptävlingen.

Från början var NA medarrangör. I tidningen publicerades reglerna för tävlingen. Deltagarna skulle bland annat ha med sig kartvinkelmätare och visselpipa. Efter tävlingen gav NA ut ett 40-sidors särtryck.

I dag är det ganska annorlunda. Men korporienteringens andemening finns bevarad:

– Det är den breda profilen. Alla ska ges möjlighet att delta, och på rättvisa villkor, förklarar Hultman.

Vid den första korporienteringen fanns fyra klasser, att jämföra med O-Ringen som numera erbjuder strax över hundra olika klasser. Riktigt så många alternativ kommer inte att finnas vid jubileumstävlingen i Laxå, men banläggare Johan Oskarsson tror att alla kan hitta något som passar.

– Det finns tävlingsklasser att anmäla sig till i förväg. Sen har vi nio öppna banor, motionsklasser, som man anmäler sig till på plats. Det är bara att dyka upp, säger han.

Utöver det finns något som kallas ”Indianorientering”. Till detta behövs varken karta eller kompass. Deltagarna går längs en snitslad bana och det gäller att upptäcka och räkna pyttesmå skärmar som finns utplacerade längs vägen.

– Alla som deltar i Indianorienteringen får pris. Det är alltid rikligt med priser på Korpen över huvud taget, kan Ingvar Hultman lova.

Det går förvisso att åka tåg till Laxå. De flesta brukar dock ta bilen till korporienteringen nuförtiden, och samlingsplatsen är precis vid E 20, centralt i Laxå.

Det är Närkes skogskarlar som alltjämt äger det 80-åriga konceptet för korporienterinteringen. Numera har man dock införlivat länets orienteringklubbar i arran-gemanget, och jubileet hamnade hos Laxå OK.

– Det är roligt. Det blåser positiva vindar inom orienteringen. Här i Laxå har vi inlett ett bra samarbete med Askersunds OK och tillströmningen av ungdomar ökar, berättar Johan Oskarsson.

Ingvar Hultman ler nöjt. Det var precis så det var tänkt, redan för 80 år sedan. Alla ska med på skogståget.

Mer läsning

Annons