Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokaten får fem år – men inte för mordförsök

Fem års fängelse blir straffet för den advokat som länge varit verksam i Örebro län och som åtalats för mordförsök mot exhustrun och en man som var i hennes sällskap.

Annons
Advokaten under förhandlingarna i tingsrätten.

Men tingsrätten dömer annorlunda än åtalet, han döms för grovt olaga hot mot exfrun och dråpförsök mot den man som var i hennes sällskap.

Domstolen är dock inte enig, domaren och en nämndeman ville döma för mordförsök till åtta års fängelse. Det yrkade också åklagaren på.

Den dömde är inte längre med i Advokatsamfundet, men var advokat då händelserna som han åtalats för inträffade, i december förra året.

- Han har senare begärt och beviljats utträde ur samfundet, säger dess generalsekreterare Anne Ramberg.

Mannen nekar till angreppen mot exfrun och mannen i hennes sällskap. Han säger att skälet till att han hade vapen med sig var att han skulle ta livet av sig inför sin förra hustru.

Han ska betala 85 000 kronor i skadestånd till mannen och 30 000 till exhustrun. Chefsåklagare Tomas Olsson beskrev vid rättegången att den åtalade riktat pistolen mot kvinnan och avfyrat vapnet. Åklagaren beskrev gärningen som direkt livsfarlig och att om vapnet inte klickat hade kvinnan dött.

Örebro tingsrätt anser att det istället handlar om ett grovt olaga hot.

I åtalet anklagades advokaten också för att på kort avstånd och med samma vapen , en omändrad start-gaspistol, ha avlossat ett skott mot den man som var i kvinnans sällskap.

Skottet ska ha passerat alldeles intill mannen och det som hände beskrivs som livsfarligt och synnerligen hänsynslöst.

I det fallet anser alltså domstolen det handlar om dråpförsök.

En rättspsykiatrisk undersökning är gjord men tillståndet bedömdes inte sådant att den förre advokaten ska dömas till vård.

Det enda mannen erkänt är grovt vapenbrott i och med att han hade ett vapen samt ammunition utan att ha tillstånd för det.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg säger att hon inte ytterligare vill kommentera fallet.

- Mannen var med i vårt samfund då händelserna inträffade. Men han är inte längre medlem och advokat och därför ser jag inget skäl att uttala mig om honom. Jag kan bara säga att det är ytterst ovanligt att en advokat åtalas för händelser som dessa.

Den dömde skas vara kvar i häktet till fängelsestraffet börjar avtjänas.

- Mitt klient nekar till det han anklagas för. Och är naturligvis besviken på utgången. Han hade inte för avsikt att döda någon annan än sig själv, vilket han tydligt sagt vid rättegången, säger försvarsadvokat Johan Eriksson.  

- Vi ska nu diskutera ett eventuellt överklagande.

Mer läsning

Annons