Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affischkonst. Unik samling visas i Kumla70-talets vänstervågär nu kulturhistoria

Kumla/Konst. I dag är det vernissage för ”Upprorens tid” i utställningshallen på Kumla bibliotek. Det är en unik utställning med affischer från 70-talets politiska- och kulturella vänsterrörelse.– Det är regional kulturhistoria, alla affischerna är lokala, berättar Peter Ekström, konstnär och rektor för Örebro Konstskola. Det är delar av hans privata samling som nu ställs ut.

Annons
Affischsamlare. Peter Ekström visar sin samling. ARKIVBILD: LENNART LUNDKVIST

Peter Ekström var själv involverad i ungdomsrörelsen på 70-talet.

– Det var en aktiv epok ur många synpunkter, både kulturellt och politiskt. Jag var bland annat med och gjorde en del av affischerna, vi hade en lokal bildgrupp som hette Klartext som framställde mycket material, säger han.

Cirka 55 affischer visas i utställningen, flera av dem är unika.

– Av vissa affischer har jag den enda exemplaret som finns kvar.

Peter Ekström berättar att det inte finns så mycket sparat material från den tiden.

– Vi jobbade vid sidan av etablissemanget, tryckte upp allt själva och skötte distributionen. Materialet vi tog fram sattes upp eller delades ut.

”Upprorens tid” är inte den enda utställning med 70-talsaffischer som är på gång just nu, utställningen ”Proggens affischer” turnerar i landet och kommer till Örebro länsmuseum i sommar.

Ytterligare två utställningar med 70-talstema visas på länsmuseet i sommar.

@NA Fråga:Varför tror du att intresset för 70-talet är så stort nu?

– Jag vet inte. Kanske för att vi har fått distans till 70-talet, det har blivit historia. Och många som var vuxna då, men inte själva deltog i proggrörelsen börjar bli intresserade. Liksom många unga, de tycker det är en intressant epok som de vill veta mer om.

Eftersom ”Proggens affischer” består av affischer som sattes upp i hela landet har Peter Ekström valt att bara ställa ut affischer vars budskap har lokal anknytning.

– Jag har sparat affischer som användes på riksnivå med, men tycker inte att det finns någon anledning att dubblera eftersom ”Proggens affischer” kommer till Örebro.

@NA Fråga:Hur kommer det sig att du sparade affischerna?

– Jag är en sådan där typ som sparar på saker. Och så var jag så inblandad själv.

Eftersom det finns så lite material bevarat från den tiden har Kungliga Biblioteket visat intresse för Peter Ekströms samling. Han hoppas själv att utställningen får ett liv efter Kumla och visas på fler ställen. En utställning i Örebro kan vara på gång.

I början på 80-talet dominerades debatten av kärnkraftsfrågan. Sedan gick luften ur proggrörelsen.

– Punkarna kom och tog över med sitt sätt att protestera mot etablissemanget. Det blev en naturlig generationsväxling.

I dag är det ytterst ovanligt att affischer används för att sprida politiska och kulturella budskap, internet har tagit över den rollen. Men Peter Ekström märker att intresset för proggrörelsen lever vidare.

– Många yngre människor jag träffar är lite avundsjuka, de tycker att 70-talet med sitt starka engagemang verkar ha varit en rolig tid. Och det var det, vi hade kul.

Elisabeth Pettersson

019-15 50 26

[email protected]

Flygfältsprotest. Täby skulle byggas och ställdes mot behovet av fler daghem. Bild: Ur Peter Ekströms samling.
God Jul? Frågan om gemenskap istället för konsumtion var en stridsfråga. Bild: Ur Peter Ekströms samling.

Mer läsning

Annons