Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta arbetar mot våld kopplat till idrott

Just nu är det ganska oroligt i samhället. Därför har det blivit fokus på våld inom idrotten, tror statsvetaren Agneta Blom i Örebro. Just nu jobbar hon åt kulturdepartementet för att söka svar på vilka krafter som ligger bakom våld i samband med idrott. 

Annons

– Självklart spelar arbetslösheten en stor roll. Under hög arbetslöshet är det lättare att rekrytera till våldsamma grupper. De kriminella gängen erbjuder gemenskap, identitet och sysselsättning, säger Agneta Blom.

– Känner du dig själv som en förlorare kan du alltid bli någon genom att bli känd som hårdingen. Steget till brottslighet behöver inte alltid vara så långt. Vi har alla mer eller mindre destruktiva krafter inom oss. Män är oftast mer utåtagerande, särskilt i samband med alkohol. Förenklat kan man säga att kvinnor har en tendens att vända de våldsamma sidorna inåt. De hamnar i destruktiva förhållanden eller skadar sig själva.

Vad är det för destruktiva mönster som styr och hur kan vi komma tillrätta med våldet? Agneta Blom tror att den ökade polariseringen i samhället är en av orsakerna. Läs en längre intervju med Agneta Blom i söndagens papperstidning eller köp NA digitalt här.  Du som redan prenumererar kan läsa reportaget här.

Mer läsning

Annons