Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrematen får beröm – men inte av alla

En egen undersökning visar på nöjda lunchkunder, men alla håller inte med. NA följde Sune Pettersson vid ett besök till en av kommunens restauranger.

Annons
Lunch. Sune Pettersson menar att maten i kommunens restauranger inte håller måttet. ”Kanske är jag bortskämd med god mat sedan tidigare. Men jag tycker det är viktigt att maten smakar bra.” Personalen på restaurangen gör ett bra jobb. ”Det är inte deras fel”, säger han.

Klockan är ett par minuter före halv tolv. Utanför hissen i seniorboendet Sveagården väntar en liten kö, fler från våning fem ska ner till bottenplanet och lunchmatsalen som öppnar halv tolv.

– I måndags var det fler än jag som blev förvånade över att det inte serverades falukorv, säger Sune Pettersson, 89-åringen som menar att maten blivit allt mer enformig de senaste åren.

– Falukorv i någon form brukar ju vara standard på måndagar, förklarar han.

Örebro kommun driver tolv restauranger i anslutning till olika äldre- och seniorboenden. Restaurangerna är öppna för pensionärer och deras anhöriga, och har ungefär 300 besökare per dag. Maten är samma som på vård- och omsorgsboenden.

– För några år sedan kom vänner och bekanta ofta hit och åt, då var maten jättebra, säger Sune.

– Men nu saknar den smak och tuggmotstånd. Den stekta fisken är inte stekt utan kokt, och rotmoset så tunt att det måste ätas med sked.

I höstas delade kommunen ut 250 frågeformulär i restaurangerna. Kunderna fick svara på frågor om matens smak, temperatur och utseende. Genomgången av svaren visar att de flesta är nöjda med matens smak och utseende, men att maten ibland är för kall, varm eller enformig.

Sune Pettersson menar att resultatet inte ger en rättvis bild.

– Jag hör många som klagar på maten, men när personalen frågar så vågar de inte säga vad de egentligen tycker, förklarar han.

Forna kunder har börjat leta efter andra lunchalternativ. Häromdagen gick några till saluhallen.

– Om jag orkade skulle jag följa med. Men jag har svårt att ta mig upp på stan, så jag blir nog illa tvungen att fortsätta äta här nere, säger han.

Personalen som jobbar i restaurangen gör inget fel, det är han noga att påpeka.

– De är jättebra. Problemet är att kommunen är för snål för att servera bra råvaror.

En lunch kostar 53 eller 48 kronor, beroende på hur betalningen sker. I priset ingår en av två valfria rätter, mjukt bröd med smör och ost, dryck och salladsbuffé.

Den här dagen väljer Sune Pettersson spenatsoppan. Av råkosten vill han bara ha morötter.

– Det andra brukar vara ganska smaklöst, säger han.

Soppan visade sig vara god just i dag, om än något tunn. ”Bra kryddad men väldigt utspädd” blir betyget. Ris à la maltan som serveras till efterrätt hoppar han helst över.

– Den brukar vara alldeles för klibbig, säger Sune.

Så mycket kostar maten

Örebro kommun har tolv restauranger i anslutning till vård- och omsorgsboenden dit pensionärer kan gå för att köpa lunch. Gäller ålders-, sjukdoms- och förtidspensionärer.

En lunch kostar 53 kronor vid kontant betalning, 48 kronor om kunden har lunchkuponger eller betalar via räkning. Efterrätt kostar 9 kronor.

Den som har ansökt och fått beviljat beslut om mattjänst betalar 38 kronor för lunch och 22 kronor för kvällsmål.

Den som bor på äldreboende betalar 2 940 kronor i månaden för alla måltider.

Mattjänst i hemtjänsten kostar 36 kronor per portion.

Kommunens restauranger finns vid Adolfsbergshemmet Almby (Kyrkoherdegatan) Brolyckan Hagagården Marklyckan Norrbyhemmet Rostahemmet Skäpplandsgården Södermalmshemmet Solgården (Stora Mellösa) Vesslan (Engelbrekts-gatan) Ölmbrogården (Dyltabruk)

Mer läsning

Annons