Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholläkare varnar för sommarvanor

Varma kvällar på balkongen eller uteserveringen. Med ett glas vin. Eller fler.

Annons

På semestern dricker vi mer och för en del blir suget svårt att stoppa — fler söker hjälp för alkoholproblem när de lediga dagarna är över.

- Sommaren är förknippad med ökat drickande vad gäller uteserveringar, mera festligheter och utlandsresor. De flesta kan ju hantera det, men för dem som redan ligger i riskzonen kan det vara ytterligare en riskfaktor. Och för dem som redan har problem, blir det ökade problem, säger Nadja Eriksson, överläkare på Beroendecentrum Stockholm.

En immande kall öl i väntan på att grillmiddagen ska intas. Ja, många av de sociala aktiviteterna på sommaren inkluderar alkohol, kroppen vänjer sig och vill gärna ha mer. För en del blir det svårt att bryta semestermönstret och fler söker hjälp för alkoholproblem när ledigheten är över.

- Det brukar öka efter sommaren när man ska tillbaka till arbete och ser att man fortfarande har sug efter alkohol eller inte kan stoppa drickandet, säger Nadja Eriksson.

Varningssignaler kan vara ett starkt sug efter alkohol, problem med att kontrollera konsumtionen eller att sluta dricka. Det kan också handla om karaktäristiska abstinenssymtom och ökad tolerans mot alkoholen.

På den nationella alkohollinjen kan den som är orolig över sin egen eller någon anhörigs alkoholkonsumtion helt anonymt prata med en sjuksköterska. Där finns också tester för att se på vilken nivå konsumtionen ligger, om den är normal eller om det rör sig om ett riskbruk eller beroende.

I övrigt är Nadja Erikssons råd att dricka vatten till maten i stället för alkohol, hoppa över fördrinken, eller varva alkohol med alkoholfri dryck.

- Och ha koll på läget, och kanske bestämma att jag dricker inte mer än tre glas vin och sedan försöka hålla sig till det.

Mer läsning

Annons