Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholtest på brandstation

Alkolåsskåp – det är den nya utrustningen på Nerikes Brandkårs station i Örebro. Under nästa år kommer skåpen att sättas upp i Byrsta stationen, mellan Kumla och Hallsberg.

Annons
Nolltolerans en självklarhet. Brandförman Pelle Lindsten blåser i alkometern och tycker att alla företag borde införa ett alkolåsskåp.

– Vi vill visa utåt att all heltidspersonal på Nerikes Brandkår är nykter i jobbet, säger personalsekreteraren Kristina Lood.

Men det är inte bara brandmännen som dagligen blåser i alkometern.

– Kommunal ställde kravet att alla personalgrupper skulle ingå. Och det hade de övriga fackliga organisationerna SKTF och Saco inget emot, säger Kristina Lood.

I går var det premiär för de nya rutinerna på brandstationen i Nasta. Men på USÖ:s ambulansavdelning har verksamheten varit i gång under tre år.

– Vi har bara goda erfarenheter av det här systemet. Både personal och fack är väldigt positivt inställda till alkolåsskåpen, säger ambulanschefen Åke Gustafsson.

Har alkomätaren gett utslag?

– Inte någon gång. Men kör man den här typen av yrkesmässig trafik är det bra om vi kan föregå med gott exempel och bli reklamtavlor, säger Åke Gustafsson och berättar att ambulansen vid Lindesbergs lasarett ska införa alkolåsskåp innan året är slut.

– Vi reviderade vår alkohol- och drogpolicy i fjol och i dialog med de fackliga organisationerna kom vi överens om att alla ska blåsa oavsett om man kör bil eller ej i tjänsten, säger Kristina Lood på Nerikes Brandkår.

– Vi har gjort ett rigoröst förarbete och har precis som ambulansen väl förankrat vad som händer om någon skulle vara påverkad, fortsätter hon.

Varför inte alkolås?

– Det skulle fördröja utryckningstiden.

Vad säger personalen?

– Jag tror att de flesta tycker att det är jättebra med alkolåsskåp, svarar brandförmannen Johan Stigebäck.

– Det borde införas på alla arbetsplatser, inte bara här. Många tar sig ju till jobbet med bil eller cykel, inskjuter kollegan Pelle Lindsten.

Någon erfarenhet från ambulansen?

– Alkolåsskåpen har ökat medvetenheten hos oss exempelvis när det gäller dagen efter festen. Jobbar man då är det bäst att ta det lite lugnt med alkoholen kvällen före, säger Åke Gustafsson.

Men vad händer om någon dricker på dagen?

– Det kan vi inte komma åt, men hoppas att kollegerna märker det och i så fall slår larm, svarar Kristina Lood. Vi vill hjälpa, inte stjälpa den som eventuellt har problem.

Facket sa ja. Janne Jonsson, SKTF:s representant, hade inget att invända emot alkolåsskåpen. Han tycker det är bra att alla anställda ska blåsa.
Råd till andra. Förankra frågan och förbered vad som ska hända om någon är påverkad på jobbet, säger Kristina Lood, personalsekreterare.

Mer läsning

Annons