Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla Örebros almar kommer att dö"

– Alla örebros almar kommer att dö. Det rör sig om runt 1700 träd, säger stadsträdgårdsmästare Lars-Erik Krafve.

Annons

Kostnaden för att ersätta dem ligger på mellan 20-40 miljoner. Pengar som inte finns i nuläget. Det är inte bara Hertig Karls allé som kommer att drabbas. Även Stadsparken och Tegnérlunden innehåller många almar som inte har någon framtid.

– Tyvärr kan vi ingenting göra för att förhindra det heller. Vi kommer att få vara utan almar under ett antal år innan det kommit fram nya, resistenta sorter.

Pilträden drabbas

Inte bara Örebros almar lever farligt. Pilträden har drabbats av pilskorv. Askarna av askskottsjuka. Lindarna och poopplarna har fått sjukdomar även de.

– Klimatförändringarna bidrar till att de stora träden drabbas av sjukdomar. Och människors resvanor och växtinköpsvanor. Vi får hit smittor på växter som aldrig förr.

De stora stadsträden har en annan uppgift än att bara vara vackra. Almarnas sträva blad exempelvis fungerar som luftrenare då de fångar upp partiklar.

Vad ska ni göra med Hertig Karls allé då almarna försvunnit?

– Vi ska plantera nya träd, jag vet i nuläget inte vilken sort det blir. Det kommer att bli stora investeringskostnader för dessa träd, Att sätta ett nytt träd kan kosta mellan 7 000 och 40 000 kronor beroende på hur trädet står och hur mycket jord som behöver bytas ut.

– Alla almar och askar kommer nog inte att ersättas. Så är det bara. Och kanske måste vi göra en glesare allé. Dessutom har vi problemet att en stor fjärrvärmeledning placerats mitt i allén och runt den grävs det med jämna mellanrum. Det är tufft att vara träd i en stad, säger Lars-Erik Krafve.

Mer läsning

Annons