Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn bor i fängelse

Det har blivit vanligare att barn följer med sin mamma in i fängelset och bor på anstalten. Men på kvinnoanstalten Hinseberg, utanför Frövi, finns just nu inga barn.
– Det är en tillfällighet. En period hade vi sex barn och då bildades en liten föräldragrupp, säger anstaltschefen Britt-Marie Johansson.

Annons

Hon berättar att det alltid är barnets bästa som styr vid ett beslut om mamman ska ha med sig sitt barn in på Hinseberg.

– Barnet får vistas med mamman om en separation anses skadlig. Ett beslut kan grundas på många olika orsaker. Det är kriminalvården och sociala myndigheter som gör en gemensam bedömning.

Möjligt även för papporI och med en lagändring förra året är det också möjligt för pappor att ha barn med på anstalten.

– Men det finns ännu inget pappa-barn-fall.

Tidigare var utgångspunkten att barnet inte ska vistas längre än till ett års ålder på anstalt.

– Men där är det nu mera flexibelt så att barnet kan vara upp till några år. Även i det fallet sker en bedömning från fall till fall och alltid med barnets bästa som grund, säger Britt-Marie Johansson.

Hur ordnar anstalten tillvaron för en mamma som har sitt barn med in i fängelset? – För det första får mamman ett större rum än andra intagna. I rummet ska finnas plats för barnsäng, skötbord och annat. Precis som för andra föräldrar finns också stöttning via sköterska från barnavårdscentralen. Vi hjälper till med kläder och annat. Naturligtvis finns också leksaker.

Öppen förskolaBritt-Marie Johansson säger att det även finns vissa möjligheter till öppen förskola.

Mamman är föräldraledig och deltar inte i de arbetsuppgifter andra intagna på anstalten har.

Förutom de barn som bor tillsammans med sin mamma kommer också många barn till Hinseberg, och förstås andra anstalter, för att hälsa på.

Barnets bästa– Även i de fallen görs bedömningar i förväg av om ett besök är för barnets bästa eller olämpligt. Det beror helt på omständigheterna. Ofta sker besöket tillsammans med den andre föräldern, andra nära anhöriga eller fosterhemsföräldrar.

Mer läsning

Annons