Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än är det långt till vår

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Min kollega skrev igår att det redan nu är många som börjat fråga efter våren. Lite tidigt på året för den frågan tyckte hon, och så tycker även jag.

Annons

Det vi har framför oss nu är februari månad, statistiskt sett både den kallaste och mest snörika månaden på året, generellt sett. Allra längst i söder kan man dock börja blicka efter våren, åtminstone framåt mitten av månaden. Någon gång under mars börjar den i genomsnitt sprida sig upp över Götaland och Svealand.

I landets södra del tar det ibland lång tid mellan första tecken på vår till dess att den slutligen tagit fäste, vintern tycks periodvis komma tillbaka med så kallade bakslag. I norr går det lite fortare, när vårens framfart väl satt igång, men det dröjer normalt sett fram till början av maj innan våren nått ända upp till nordligaste Lappland.

Vissa undrar också om vi kan vänta oss en försenad vår i år, med tanke på att det varit så långvarigt kallt och att de flesta fått relativt mycket snö denna vintersäsong.

Kalla vintrar har följts av både tidig och sen vår om man tittar bakåt i historien och det slutgiltiga svaret blir att det inte finns något samband. Vädret har inget minne som vi brukar säga.

Annons