Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ofruktsam ersättare blommar

Nu blommar äpple- och päronträden. Det gör även det i särklass mest omskrivna päronträdet i Kumla.

Annons
Många. På Hästens förskola finns bara ett päronträd. Det blommar intill stubben av sin omskrivna, nedsågade föregångare.Foto: Jan Wijk

Kumla. Det står sedan precis fyra år sedan på Hästens förskola. I spaltmeter räknat så är det bara stubben intill som är mer omskriven.

Ni minns trädbeskärningskursen PRO i Kumla höll vårvintern 2011. En grupp pensionärer i en studiecirkel fick löfte av kommunen att öva trädbeskärning på Hästens förskola.

Efter kurstillfället återstod endast en kraftig stubbe av det fruktbärande trädet eftersom kursdeltagarna bedömt att gråpäronträdet var i stort behov av en ”av-hyvling”. Men det visade sig vara kärnfriskt.

– Det var ett träd vi var stolta över och som gav oss bra skugga på sommaren, berättade Lena Karlsson på förskolan för NA då.

Under våren trädde kommunen in i handlingen och lovade ett stort nytt päronträd i det kapades ställe.

Kommunstyrelsens dåvarande ordförande Lennart Eriksson var redo att greppa spaden vid en ceremoni, men när han kom var trädet redan planterat.

Nu har det växt i fyra år. Men det måste nog fortfarande kallas spensligt och än så länge har det inte gett någon frukt.

Än så länge får man glädja sig åt de vackra blommorna och hoppas på de första päronen till hösten.

Mer läsning

Annons