Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använde Depends gellack - fick sår

Emma Grahn Wallin kunde inte förstå varför hennes fingrar varade, svullnade och ömmade. Till slut hittade hon orsaken: gellacket från Depend. Nu har Läkemedelsverket förbjudit företaget att sälja nagellacket.

Annons

I ett halvår hade hon använt Depends gellack och varit nöjd med det hållbara nagellacket. Men så kom eksemen. Och blåsorna. Och fingrarna började svullna och göra ont.

– Det kliade något så fruktansvärt, och det gjorde jätteont bara att ta på sig byxor. Jag kunde inte förstå vad det berodde på, säger hon.

Emma tyckte att det var pinsamt att visa sina såriga och variga fingrar och när hon inte dolde dem med stora plåster målade hon naglarna med Depend gellack.

– Eftersom händerna såg så otrevliga ut ville jag göra dem finare.

För att se om problemen hade med nagellacket att göra slutade hon använda det, och såren började så sakteligen att läka. När hon sedan målade naglarna med gellacket igen kom besvären tillbaka.

– Jag låg vaken hela natten och kliade och bet på fingrarna, det drev mig till vansinne. Sedan fick jag sova med en ispåse på händerna.

Då blev det tydligt för Emma att besvären berodde på nagellacket. Hon hörde av sig till Depend och fick ersättning för bland annat apotekskostnader.

Det visade sig att fler hade drabbats av liknande besvär och nu har Läkemedelsverket förbjudit vidare försäljning av nagellacket. VD:n Mårten Johansson menar att besvären i många fall beror på handhavandefel.

Tror du att du har använt nagellacket fel?

– Jag lade ju ner rätt mycket tid och var väldigt noggrann. Men antagligen då, någonting gick ju fel.

Mer läsning

Annons