Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Är vi för fixerade på åtta timmars sömn?”

Annons

@NA Lite-Ingress_liten:En professor i idé- och lärdomshistoria ser på sömnlösheten ur ett annat perspektiv.

”Är det så att vi är fixerade vid tanken att vi ska ha åtta timmars obruten sömn?” undrade Karin Johannisson i sitt sommarprogram i Sveriges radios P1 26 juli.

Hon talade om sömnlöshetens historia, om att vi som lever i 24-timmarssamhället har tappat kroppens naturliga rytm. Och hon talade om den historiska sömnlösheten. Om tiden före det elektriska ljuset, då vi gick till sängs efter mörkrets inbrott, sov några timmar, och sedan hade en vakenvila efter midnatt.

Även då kunde sömnlösheten vara ett problem. Vargtimmen kom, i mörkret förstärktes ljuden. Man hörde hur huset knäppte, anade tassande steg och tänkte på spöken, gastar och varulvar.

Men Karin Johannisson berättade att det också fanns de som accepterade vakenvilan. Som gick upp, kissade, rökte en pipa, åt lite, kanske orkade man samtala och älska när kroppen fått några timmars sömn.

Efter ett par, tre timmars vilsam verksamhet kunde man somna igen, och sova till gryningen.

@NA Krönika fet första:Nu har vi tillgång till ljus dygnet runt, vårt krav på effektivitet styr. Vi bestämmer när vi ska sova, avsätter mellan sex och åtta timmar varje natt, och just då måste vi sova, annars får vi inte den vila vi behöver. Men kanske vi inte råder över kroppens och själens behov av vila. Kanske måste vi lyssna på oss själva, bejaka mörkret och ensamheten och låta vilan ta sin tid.

Astrid Lindén

019-15 50 34

[email protected]

Mer läsning

Annons