Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsförmedlingen skärper sina rutiner

Efter NA:s avslöjande skärper Arbetsförmedlingen sina rutiner.– De fakta ni lagt på bordet blir som en revision för oss, säger sektionschefen Stefan Ask.

Annons
Stefan Ask, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Han berättar att han blivit bedrövad efter att ha satt sig in i dokumentationen kring Mia.

– Efter alla fakta ni visat kan jag säga: Klarade hon att jobba på en båt så klarar hon nog många andra jobb också utan lönebidrag, säger Stefan Ask.

Stefan Ask uppger att han blev insatt i fallet först efter att NA kontaktat Arbetsförmedlingen.

– När det här inträffade var jag inte inblandad alls, säger han.

En överraskning

För honom kom det som en överraskning att Mia kodades som arbetshandikappad samma år som hon hade ett vanligt jobb - ett krävande sådant i köket på en båt, april till augusti och under december 2010.

Han är inte ensam om tycka så. Ingen som NA talat med ansåg att Mia hade något funktionshinder. Tvärtom fick vi höra att hon varit arbetsvillig och pålitlig.

Inte ens Tony Peltola, som var Mias handläggare på Arbetsförmedlingen, ansåg att hon hade något arbetshandikapp.

– Min bedömning var att hon är fullt kapabel till de allra flesta jobb, säger Peltola.

Ändå klassades hon i november 2010 som arbetshandikappad. Hur kunde det bli så? Svaret är: Ett läkarintyg.

Vaga formuleringar

Sektionschefen Stefan Ask säger själv att flera av formuleringarna i läkarintyget är vaga, till exempel ”psykosocialt handikapp”. I stället tog de fasta på de symptom som läkaren rabblade upp, enligt Ask.

Varken handläggaren på Arbetsförmedlingen eller någon annan av dem som beslutade om kod 61 frågade Mia om det som stod i läkarintyget stämde.

– Jag försöker ju inte föra de diskussionerna fullt ut i och med att det är liksom inte mitt område. Den utredningen görs senare, av en psykolog, säger handläggaren Tony Peltola.

Mia skrev heller aldrig på ett skriftligt samtycke till kod 61, som hon enligt reglerna ska.

– Det ska alltid ske skriftligt så att den sökande är fullt ut, hundra procent med på det. Nu skedde det i stället muntligt, på lite lösa boliner. Det är en miss, säger Stefan Ask.

Stefan Ask berättar att han nu informerat alla på Arbetsförmedlingens lokalkontor om hur man ska arbeta med kodning för arbetshandikapp.

–Vi ska skärpa våra administrativa funktioner. Först och främst måste vi ju träffa människor ansikte mot ansikte när det gäller sådana här fall. Den här gången har det brustit men vi tar till oss av det här, säger han.

Mer läsning

Annons