Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende i Train Alliance baracker

Barackerna skulle vara omklädningsrum åt arbetarna när Train Alliance byggde tågverkstad. I stället öppnas nu ett boende för 85 asylsökande i modulerna ute på Ralagärdet i norra Hallsberg.

Annons
Här var det tänkt att asylboendet skulle byggas.

NA har berattat om boendet som planeras i Hallsbergs kommun. Ewa Johansson, enhetschef vid Migrationsverkets mottagning i Örebro, har närmare besked om var det ska bli:

– Det blir i centrala Hallsberg, i barackerna som står bakom Dollar store, säger hon.

Du menar på platsen där Train Alliance vill bygga en tågverkstad i framtiden?

– Ja. Boendet är inte klart än, men det är förberett. Vi räknar med att det ska öppna om åtta veckor.

Migrationsverket har upphandlat boendet av Paviljongen i Hallsberg AB. Styrelseordförande i det bolaget är Marcus Willén från Örebro.

– Beskedet att vi fått uppdraget kom något oväntat. Vi hade en stor upphandling i juni, och vid det tillfället fick vi avslag, säger Willén.

Migrationsverket anser att det bästa boendet för asylsökande är lägenhetsplatser. När sådana inte finns tillgängliga hyr man tillfälliga boenden av olika slag.

Enligt Ewa Johansson måste dock boendet uppfylla vissa krav, vilka framgår på myndighetens hemsida.

– Det är riktigt att Paviljongen fick avslag i juni. Sedan har en ny upphandling gjorts, säger hon.

Marcus Willén uppger emellertid att Paviljongen AB nu har anlitat en entreprenör som kommer att ansvara för drift och bemanning av boendet. Det bolaget har namnet Expertiss AB och är ett bemanningsföretag. Enligt uppgift i bolagsregistret har företaget sitt kontor i Västervik.

– De är experter på det här. Jag arbetar normalt som präst, säger Willén.

Vid Hallsbergs kommun visste de ingenting om det planerade asylboendet förrän i måndags.

– Det går så här snabbt. Vi fick själva beskedet till enheten i fredags kväll, och skrev då direkt till Hallsberg. Upphandlingarna sköts centralt i Norrköping, säger Ewa Johansson.

Företaget Train Alliance, som ska hyra ut fastigheten till asylboendet, fick under tisdagen reda på att avtalet med Migrationsverket var klart.

– Eftersom vi inte har någon verksamhet där just nu, är det positivt att bodarna kan komma till användning, och det känns extra bra att kunna hjälpa nödställda, säger Otto Persson, vd för Train Alliance.

Än så länge finns inget avtal mellan Train Alliance och Trafikverket om spårbygget till anläggningen, och innan det är klart kommer ingen verksamhet att startas i fastigheten i Hallsberg. Lokalerna står tomma sedan 2,5 år och är slitna av väder och vind. Det är entreprenören som ansvarar för boendets utformning, säger Otto Persson.

– Det här är en temporär lösning och hyreskontraktet är på tre plus tre månader, säger Otto Persson.

Enligt Otto Persson fortsätter verksamheten i Train Alliance parallellt och inom kort beräknar han kunna komma med nya besked om framtiden i företaget.

– Hallsberg är Skandinaviens knutpunkt och det är där vi vill satsa, säger han.

Mer läsning

Annons