Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äta gul snö?

Artikel 0 av 300
Väderskolan
Visa alla artiklar

Häromdagen sa en kollega till mig (jag nämner inga namn) att hon skulle börja äta snö, så länge den inte var gul så klart. Hon hade nämligen hört på radio att det skulle vara ofarligt.

Annons

Som liten fick man ju ofta höra att man kunde få mask i magen av att äta snö, men så vitt jag vet så är detta en skröna. Även om det nu inte finns några maskar i snön så kan den innehålla föroreningar av olika slag.

I mars 1991 rapporterades om gul snö i Junselse i Västernorrland. Det var inte den sorten man ser kring lyktstolpar, utan den var gul redan när den föll från skyn. Luftmassan som passerade Junsele hade ett par dagar tidigare befunnit sig nära marken över Sahara. Sand från öknen hade alltså transporterats från Afrika ända upp till Norrland och sedan trillat ner i samband med snöfallet.

Det händer också att det faller röd snö. Snön innehåller partiklar av lössjord från områden norr om Svarta havet. Även i detta fall är det små korn som förs upp med vinden till högre höjder och sedan faller ner med snön.

Det är förmodligen ingen fara att äta nyfallen snö. Men trots att den kan vara ren eller att gul snö kan vara sand från Sahara skulle jag ändå inte rekommendera någon att äta den.

Och Elin, din hemlighet är säker hos mig ;)

Annons