Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avtal skrivet om gemensam arkivtjänst

Det är inte klart att norr-kommunerna ska etablera ett gemensamt arkiv i Stripa. Men i ett avtal där arkivtjänster nu samordnas står ambitionen om ett norr-arkiv i gemensamma lokaler direkt uttalad. Underskrivet av samtliga fyra kommunledningar.

Annons
Avtal. Norr-kommunerna är överens om ett gemensamt ansvar för arkivarbetet. I avtalet står att flytt till gemensamma arkivlokaler ska förberedas. De fyra ks-ord-förandena Annalena Jernberg (S), Irja Gustavsson (S), Solweig Oscarsson (S) och Ewa-Leena Johansson (S) har skrivit under avtalet.

– Det finns två delar i det här arbetet, dels det här nya avtalet om att Lindesbergs kommun nu ska sköta arkivtjänster åt de andra kommunerna, dels planerna på ett gemensamt arkiv i Stripa. Men avtalet är också ett steg på vägen mot ett gemensamt arkiv i Stripa, säger Irja Gustavsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun.

I avtalet står nämligen skrivet under rubrik åtaganden av köparen (som är Hällefors kommun, Ljusnarsbergs kommun, Nora kommun och Bergslagens kommunalteknik, BKT) att parterna i avtalet ska ”tillsammans med gemensam arkivpersonal förbereda flytt till gemensamma lokaler (gäller inte Ljusnarsbergs kommun)”.

Avtalet är undertecknat av Irja Gustavsson (S)/ks-ordförande i Lindesberg, Annalena Jernberg (S)/ks-ordförande i Hällefors, Ewa-Leena Johansson (S)/ks-ordförande i Ljusnarsberg, Solweig Oscarsson (S)/ks-ordförande i Nora, samt Hans-Olov Hake (S)/ordförande i BKT-direktionen. Dessutom har kommunernas respektive kommunchefer samt BKT:s förbundschef undertecknat avtalet.

– Avtalet handlar om arkivtjänster som Lindesbergs kommun nu ska sköta åt Hällefors kommun, Ljusnarsbergs kommun och BKT. Inte åt Nora kommun. Att Nora ändå har undertecknat avtalet beror på att Nora ingår i BKT och det är i den rollen Nora skrivit på avtalet, berättar Christer Lenke, kommunchef i Lindesberg.

Avtalet undertecknades den 20 mars 2015 och gäller nu retroaktivt från den 1 februari 2015 till 31 december 2016. Kommunerna betalar för tjänsterna fördelat efter befolkningsstorlek. För avtalstiden 2015 handlar det om en total kostnad på drygt 1,3 miljoner kronor som ska fördelas mellan samtliga fyra kommuner plus BKT.

Arkivavdelningen i Lindesberg ska nu utföra uppdragen i avtalet.

– Vi ska bland annat förbereda för flytten till Stripa-arkivet, berättar Johan Hagsmo på arkivavdelningen.

Det handlar inte om att Lindesberg nu ska sköta kommunernas ordinarie dagliga posthantering eller diarieföring av kommunala handlingar.

– Vi arbetar främst med dokument som ska slutarkiveras, till exempel allmänna handlingar, protokoll och sekretessbelagda handlingar, säger Hagsmo.

I arkivtjänst-avtalet står det till exempel att Lindesbergs kommun ska bistå med stöd vid besvarande av förfrågningar samt vid sekretessprövning och utlämnande av handlingar, sköta digitalisering av arkivförteckningar samt agera som stöd, ge rådgivning och utbildning till övriga kommuners arkivansvariga.

Mer läsning

Annons