Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnpsyk kritiserasav Socialstyrelsen

Sedan en tonårsflicka tagit livet av sig riktar Socialstyrelsen kritik mot barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, i Örebro.

Annons

Styrelsen ser allvarligt på att föräldrarna fått ta så stort ansvar, för övervakning av självmordsrisken och medicinering.

Det påpekas att när ett vårdbehov konstaterats är det också vårdens ansvar se till att det uppfylls.Beslutsfattarna menar att verksamheten också borde övervägt att använda lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Patienten hade långvarig kontakt med vården och enligt beslutet var självmordsrisken känd.

Hon vårdades både inom sluten och öppen barnpsykiatrisk vård och flera antidepressiva mediciner hade provats.I beslutet sägs att patienten i början av 2008 valde att avsluta medicineringen och föreslog annan behandling än läkemedel. Men det var långa väntetider och medicinering blev på nytt aktuell, hon fick också en ny läkare.

Självmordsförsök

Efter några månader inträffade ett självmordsförsök och läkaren föreslog inläggning. Patienten och närstående ska ha motsatt sig detta och flickan fick åka hem under föräldrarnas ansvar. Senare beslutades om ny medicin samtidigt som sluten psykvård övervägdes, inga platser fanns och patienten skickades åter hem med instruktion till anhöriga.Besöken inom psykiatrin fortsatte med sjukgymnast inklopplad.

Tog sitt liv

Efter ytterligare några månader tog patienten sitt liv.Socialstyrelsen pekar på att en ordentlig vårdplan hade underlättat behandlingen. Samtidigt ser styrelsen till att BUP nu rättat till brister och anser att åtgärderna ökat patientsäkerheten. Några ytterligare åtgärder blir det därför inte.

Mer läsning

Annons