Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bastutävling på Facebook kan vara bluff

Tävlingen om gårdsbastun på Facebook har blivit en viral succé. Tusentals personer har delat ett inlägg för att vinna en egen bastu. Men forskaren Ulrika Hedman tror att tävlingen är en bluff.– Ingen kommer få någon vinst, säger hon.

Annons

Över 82 000 personer har i skrivande stund delat ett inlägg på Facebook, i hopp om att vinna en gårdsbastu.

Användarna uppmanas att gilla och dela inlägget för att vara med i tävlingen. Kommentarerna väller in. "Det var den absolut snyggaste bastun jag någonsin sett" skriver någon. Andra tycker att bastun skulle passa perfekt i deras trädgård.

Få ifrågasätter vem som står bakom inlägget, som publicerats på Facebooksidan Sånt är livet. Sidan innehåller inga kontaktuppgifter till någon person. Ett par skeptiska användare ifrågasätter vem som sponsrar tävlingen och undrar vem som egentligen står bakom Facebooksidan. Någon kallar tävlingen för en bluff.

Ulrika Hedman, doktorand och forskare vid JMG i Göteborg undervisar om sociala medier. Hon tror att tävlingen är bluff, eller att någon vill visa hur lätt det är att vilseleda människor.

– Folk är inte källkritiska överhuvudtaget. Man är dålig på att kolla datum när saker ska ha hänt och dålig på att kolla avsändare, säger Ulrika Herman.

Hon tror att det finns en risk att avsändaren bakom sidan helt plötsligt ändrar innehållet.

– Från att man gillat något som ser ofarligt ut, kan det ändras till en sida med grov porr eller djurmisshandel, säger Ulrika Hedman, och hänvisar till liknande fall.

Vad talar för att inlägget är en bluff?

– Att det inte finns någon avsändare.

Vad tror du händer när tävlingen tar slut?– Det kommer inte hända något. Ingen kommer få någon vinst, förutom att någon som tillverkar gårdsbastur fått extra uppmärksamhet i och med att bilden delas blir jätteglad för det.

– Om det nu inte visar sig att någon har gjort det som ett experiment.

En av dem som delat inlägget är Örebro läns landshövding Maria Larsson. Hon har avböjt en intervju med NA.

Tidigare har bilder på olika citat publicerats på sidan. Men inget har spritts i närheten lika mycket som inlägget om bastutävlingen.

Nära 18 000 personer har kommenterat inlägget sedan det lades upp i måndags.

Mer läsning

Annons