Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslagsdansen har dragit i gång

En färgsprakande och magisk föreställning i en av Bergslagens häftigaste miljöer. På lördag kväll har Bergslagsdansen i Södra hyttan premiär, den första av sommarens tio föreställningar.

Annons
Bergslagsdansen

HJULSJÖ. – Vi var grymma!

Det är bara att instämma. De har just samlat ihop sig, pustar ut efter kvällens genrep. Det är första gången inför publik dessutom, med stormande applåder och en och annan stolt förälder förstås.

– Det var nervöst i början men sen gick det bra, berättar Molly Lindin Bäcklund från Hällefors, som spelar Sessan och är en av alla de 25 i ensemblen som är med i Bergslagsdansen.

Att spela i Södra hyttan är hur häftigt som helst tycker hon och hennes bror William Lindin Bäcklund. Föreställningen går både utomhus och i hyttans gamla maskinhus och anrikningsverk, med skimrande grönblå slaggblock i väggarna.

– Och det var jätteroligt att spela inför publik, förklarar William.

Han hade anmält sig till en skådespelarkurs, men den blev inställd. Då damp det ned ett brev om han ville vara med i Bergslagsdansen och det ville han förstås. Sen hängde även Molly på.

– Föreställningen handlar om att fler och fler flyttar till storstäder, men visar att de kan välja att stanna kvar här, förklarar Molly.

– Och om valfrihet och att visa vad fint det är här, tycker David Bijloo från Kopparberg.

Ensemblen har jobbat intensivt nästan dygnet runt de senaste tre veckorna, berättar Gunilla Josefsson som tillsammans med Alf Wikström är regissör.

– Ensemblen är helt fantastisk, det har varit som en kokande gryta här. Och det är flera som inte stått på scen förut och de har fått blodad tand, berättar hon.

Spelplatsen är unik, förklarar hon.

– Det här rummet finns inte någon annanstans, alla måste bara komma hit.

Kickoffen hade de redan i höstas, började träffa ensemblen i januari och i morgon, lördag, är det premiär. Sen blir det tio föreställningar med den sista 17 augusti.

Med ett manus från Torbjörn Säfve i grunden har ensemblen varit med och skapat föreställningen, den har vuxit fram undan för undan.

Musiken och dansen är den röda tråden i föreställningen, ett drömspel med ben i både bygdens historia och nutid.

Det här är första kulturevenemanget av fyra inom ramen för projektet Bergslagsspelen, berättar hon.

Tanken är att det varje år framöver ska bli ett kulturevemang i respektive Bergslagskommun i norra länsdelen, och nästa år är det Ljusnarsbergs tur.

– Och vad det blir vet vi inte, men det vi sagt är att det ska vara på kulturhistoriska platser.

Läs mer på www.bergslagsspelen.se, där finns också biljettinformation.

Fått mersmak. William Lindin Bäcklund, 14 år, spelar Fiffson men kallas för betjänten i föreställningen. Jätteroligt att vara skådespelare tycker han och vill gärna fortsätta med det i framtiden.
Närkontakt. Dansarna har närkontakt med publiken.
Premiär. I dag är det premiär för Bergslagsdansen i Södra hyttan i Hjulsjö, här från genrepet med Eliana Eldsfors närmast i bild.
Dragspel. Dans och musik är bärande delar i förställningen, och plötsligt dök ett dragspel upp.
Nervöst i starten. Molly Lindin Bäcklund tyckte det var nervöst i början, men sen gick det bra.

Mer läsning

Annons