Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: ”Nyår är årets viktigaste händelse”

De bor utspridda i hela Sverige. Men en gång om året så ses de. I tio år har kompisgänget från Örebro firat nyår tillsammans.

Annons

Det är full aktivitet i lägenheten i centrala Örebro. Det är ett tiotal personer har kommit och förberedelserna inför årets stora fest har redan börjat. I år är det Isak Esbjörnsson-Bjärmark som har planerat mat och schema inför kvällen.

– Det här är årets viktigaste händelse, verkligen. Mycket viktigare än julafton, säger han.

Första året som vännerna firade nyår ihop var de i tonåren. Festen ägde rum i Björkhaga hemma hos en av vännernas föräldrar. Sedan dess har de firat lite varstans. Men alltid i Örebro och alltid tillsammans.

Reglerna är enkla. Det ska vara en trerätters meny och alla ska vara finklädda. För att variera sig har firandena ofta haft ett tema, allt i från indiskt, black and white till bubbel och glitter. Det gör det också lättare att minnas alla de fester som passerat. Medan Isak Esbjörnsson-Bjärmark och Matilda Arvidsson hjälps åt att skiva svamp i köket pratar de om tidigare nyår och mer eller mindre lyckade fester.

– Kommer du ihåg det nyår som vi gjorde veganmat?

– Ja, det var då vi åt linssoppa till förrätt.

– Nej, var det inte pumpasoppa.

– Eller var det ragu?

Det är bara en gång som vännerna kan komma på att de verkligen misslyckats. Det var när den hemmagjorda bearnaisesåsen skar sig.

– Men vi ju hade kul ändå och fick ytterligare ett minne att prata om, säger Isak Esbjörnsson-Bjärmark.

Årets tema uteblev, men på menyn vankas det vegetarisk kost. Hur många som ska äta varierar, men de brukar vara mellan 15 till 25 som deltar under själva sittningen och sedan är det fritt fram för alla de känner att vara med på festen. Att laga en trerätters meny till så många personer och med lika många kockar det kräver sin planering. Redan i oktober börjar festen arrangeras på sociala medier. Det är viktigt att varje liten detalj är i ordning för att allt ska bli perfekt. Maten ska förberedas, det ska dukas, alla glas ska namnmärkas och slutligen ska körschemat klistras upp på en av köksluckorna så att alla kan vara ansvariga och hjälpas åt.

– Jag har verkligen fått stor respekt för alla de som jobbar i storkök sedan vi började med de här nyårsmiddagarna, säger Isak Esbjörnsson-Bjärmark, som i år stått för stora delar av planeringen.

Under nyårseftermiddagen börjar så förberedelserna. Medan maten ordnas i köket inser Ida Olsson-Bjärmark att ingen verkar ha fått dukningen på sin lott. Det är bara att ta fram strykjärnet och börja stryka lakanen.

– Sen ska vi ha de här ljusstakarna. De är en tradition. I år blir det stilrent, vit duk och så ljusstakarna.

Snart är vardagsrummet täckt av ett färdigdukat långbord. Inte långt därifrån, på toaletten är det febril aktivitet. Klockan närmar sig två och det är dags att förbereda festutstyrseln. Det är många som måste samsas om lägenhetens speglar.

– Ska jag ha slips eller fluga?

– Kör på fluga.

– Men hur gör man egentligen en slipsknut?

– Vet inte riktigt, kan du inte kolla det på internet?

Kläder provas och ändras. Klänningar ska på, slipsar ska knytas, och läppar målas röda. Samtidigt ska musiken ordnas och talen ska skrivas. Talen är en av de traditioner som är viktigast menar Erik Löf som i år är toastmaster.

– Det brukar bli många tal innan kvällen är till ända, det är en fantastisk nyårstradition.

För även när natten blir till dag så ska festen pågå. Efter att fördrinkarna intagits vid 16-tiden så brukar vännernas nyårsfest näåmligen hålla på till solens första strålar tittar fram. Men först väntar alltså sittning, fest, nattamat och tolvslaget. Det sista är vännerna dock inte så noga med.

– Vi brukar stå på balkongen och skåla vid tolvslaget, säger Matilda Arvidsson.

– Fast vi har nog missat det en gång eller två. Det är inte det som är det centrala i vårt firande, poängterar Isak Esbjörnsson-Bjärmark.

Vad som däremot inte går att undvika är städningen. Hela nyårsdagen vigs åt att plocka i ordning och sedan är det dags för filmvisning. Därefter säger vännerna hej då och var och en åker hem till sitt.

Men nyårslöftet? ja det är det samma varje år.

– Vi brukar säga; nästa år i Örebro, eller i alla fall nästa år tillsammans, säger Matilda Arvidsson.

– Det är det allra viktigaste.

Klicka på bilden till höger för att se bilderna från kompisgängets förberedelser.

Gott nytt år och skål! Hälsar kompisgänget från Örebro.
Talskribent.
Knytkalas. Randal Rudstam hittar instruktioner till slipsknuten på internet sen kan Jonatan Sjöberg få hjälp.
Festligt klädval.
Nyårsfin. Randal Rudstam förbereder sig inför festen.
Nyårsfin. Kavaj eller klänning är ett måste på nyår menar vännerna.
Årligt återseende. När Lina Puhakka kommer blir det kramkalas med Randal Rudstam.
Full fart. Adam Esbjörnsson lagar jordärtskockssoppa medan Malin Olsson fixar frisyren.
Bordsdam. Ida Olsson-Bjärman och Jonatan Sjöberg ordnar med dukningen.
Stabila förberedelser. Annars kan festen bli kaos. Randal Rudstam och Ida Olsson-Bjärman.
Frihet under ansvar. Alla har sin egen uppgift under kvällen, men de flesta hamnar förr eller senare i köket. Från vänster; Erik Löf, Niklas Rydelius, Adam Esbjörnsson och Matlida Arvidsson.

Meny

Fördrink: vitt bubbel (mousserande vin)Förrätt: Jordärtskockssoppa med potatis och timjan. Serveras med vitt vin.

Huvudrätten: Potatispaté och smörstekta champinjoner serverade på en bädd av bladspenat och fetaost. Serveras med rött vin.

Efterrätt: Ostkaka med löst vispad grädde och hallonsylt. Serveras med Irish coffee.

Vickning (nattamat): Pommes frites och majonnäs. Serveras med valfri dryck.

Mer läsning

Annons