Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilen - en dödsfälla i värmeböljan

Högsommarvärme och sol från klarblå himmel - nu varnar Örebropolisen för hur varm en parkerad bil faktiskt blir i solens sken.

Annons

På sin Facebooksida listar polisen utomhustemperaturer och motsvarande temperatur i en parkerad bil. Temperaturen i en bil som står ute i solen med en utomhustemperatur på 22 grader är 85 grader.

Enligt veterinären Börje Nilsson går det fortare än vad folk tror för bilen att förvandlas till en dödsfälla för husdjuren.

– Det är väldigt svårt att veta, när man går ur bilen kan det fläkta svalt men stänger man dörrarna blir det snabbt varmt, säger han.

Börje Nilsson tycker det är viktigt att man hjälps åt att påminna varandra om att inte lämna varken hundar eller barn i bilarna när det är varmt.

– Tyvärr är det alldeles för enkelt, det går för fort. Man tänker att man ska "bara göra ett kort ärende", men det går fort.

Han förklarar att just hundar är extra känsliga för värmen eftersom att de inte kan svettas på samma sätt som människor. De blir snabbt medtagna av värmen som blir när bilens begränsade luftmängd hettas upp av solen.

– Tyvärr så förekommer det ju, hundar som blivit drabbade... det går så fort, säger Börje Nilsson.

Värmen kan döda och det går fort när hunden väl blivit medtagen.

– Det kan vara för sent att köra till klinik, säger Börje som poängterar att det viktigaste i det läget är att kyla ned hunden. Men viktigast av allt är att inte lämna hundarna i bilen när det är varmt ute.

Nedan kan du läsa polisens tips till hundägare och allmänheten - där ser du också temperaturerna som kan bli i en parkerad bil i solen.

Mer läsning

Annons