Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjöd tre statliga chefer på lyx-hockey

Tre chefer på statliga Svevia och Trafikverket ställs i dag inför rätta i Örebro tingsrätt åtalade för mutbrott. En företagare från Örebro misstänks också för brott efter att ha bjudit de tre på exklusiva hockeybiljetter.

Annons

Det var i maj 2013 som företagaren bjöd de tre cheferna till Globen och VM-hockeymatchen mellan Sverige och Kanada. VIP-biljetterna kostade 5 000 kronor styck och förutom hockeyn ingick mat och dryck.

Örebroföretagaren sysslar med vägarbeten och gjorde affärer med de tre cheferna.

Enligt åklagare Thomas Forsberg på riksenheten mot korruption var det Skatteverket som slog larm om det misstänkta mutbrottet.

– De hittade utgiftsposterna i företagets bokföring. Företagaren påfördes skattetillägg och Skatteverket anmälde också detta till oss, berättar Forsberg.

I juni förra året åtalade han de fyra männen – de tre cheferna för tagande av muta och företagaren för givande av muta.

– De förnekar brott. De tycker att det är okej att göra så här, det tycker inte jag, säger Forsberg.

Två av cheferna jobbade på Trafikverket, men i dag är bara en av dem kvar. Den andre har gått i pension.

Den tredje chefen jobbar på Svevia som – i likhet med Trafikverket – är ett statligt bolag. Svevia hette tidigare Vägverket Produktion och är ett av landets största väg- och anläggningsföretag.

Förhandlingen kommer att ske i dag, tisdag, i Örebro tingsrätt. Åklagare Thomas Forsberg ser det som ett ganska enkelt mål.

– Ja, det tycker jag nog. Mottagarna av mutan jobbar ihop med företagaren. De godkänner varandras arbeten, säger han.

På Svevia vill man inte säga så mycket om åtalet mot den anställde.

– Nej, vi vill inte föregripa den juridiska bedömningen. Men det här är en person vi har stort förtroende för, säger kommunikationschefen Charlotte Sandström.

Men hur har Svevia hanterat misstankarna mot den anställde?– Vi kan bekräfta att det här har hänt och att vi är oerhört noga med vårt etiska arbete i Svevia, att följa den lagstiftning och den näringslivskod som finns.

Och det anser ni att den här chefen har gjort?

– Det kan jag inte kommentera eftersom det pågår en juridisk process, säger Charlotte Sandström.

Trafikverkets HR-direktör (personalchef) Niclas Lamberg vill heller inte säga så mycket om misstankarna mot de två männen, varav en alltså inte jobbar kvar.

– Jag kan bara bekräfta att NN gick i planerad pension direkt efteråt men att XX är kvar i vår organisation. Det vi gjorde var att ytterligare gå igenom våra rutiner samtidigt som vi förstås lyssnade på vad XX hade att säga, säger Lamberg.

NA har även varit i kontakt med Örebroföretagaren. Han bekräftar att han gjort affärer med männen men vill i övrigt inte ge några kommentarer.

Mer läsning

Annons