Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde missade skadad tjur

En lantbrukare döms för att inte snabbt ha sett till så att en av hans tjurar fick vård för en svansskada. Tjuren fick senare avlivas.

Annons

Örebro tingsrätt dömer till 50 dagsböter för brott mot djurskyddslagen. Lantbrukaren nekar till att ha gjort något brottsligt. Han säger att han har regelbunden tillsyn av djuren och att hallen där de vistas byggts enligt alla djurskyddsregler.

Vid rättegången berättade lantbrukaren att tjurens allmäntillstånd inte på något sätt var påverkat då svansskadan upptäcktes. Han tänkte ringa till veterinär dagen därpå. Men den dagen kom länsstyrelsen på oanmält besök och skadan noterades. Veterinär kontaktades och lantbrukaren beslutade avliva tjuren eftersom svansen svullnat upp kraftigt.

Den som gjorde obduktionen har vittnat om att skadan var mer än sex veckor gammal och synlig långt före avlivningen. Tingsrätten menar att film och foton visar att svansen svullnat kraftigt, flera gånger sin normala storlek. Rätten anser också att djuret länge var drabbat av nedsatt allmäntillstånd. Lantbrukaren anses ha varit oaktsam, det påpekas i domen att problemen med tjuren hade ett mycket utdraget förlopp.

Mer läsning

Annons