Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter hotar efter brand

Vestas Casting i Guldsmedshyttan visade oaktsamhet och ska betala 500 000 kronor i böter efter den stora branden på företaget för två år sedan. Det tycker kammaråklagaren Christer Pettersson.

Annons

Det var den 4 januari 2008 som en brand utbröt på företagets gjuteri i Guldsmedshyttan. Efter att syra och harts blandats ihop av misstag uppstod en kemisk reaktion, som resulterade i kraftig rökutveckling. I kombination med värmen uppstod lite senare en brand.

Operatören och ytterligare en anställd andades in röken och fick föras till sjukhus där de fick vara kvar i två dygn. Flera andra anställda kände också halsirritation. Röken drev även in över Guldsmedshyttan och de boende där varnades genom radion.

Kammaråklagaren Christer Pettersson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Nyköping är nu klar med sin utredning och han menar att det är oaktsamhet från företaget som orsakade olyckan.

Oaktsamheten består i att tankarna med harts och syra inte har hållits åtskilda och inte heller varit tillräckligt väl märkta. Det har inte heller funnits skriftliga arbetsbeskrivningar och det har inte gjorts någon riskbedömning om förväxlingsrisken.

Kammaråklagaren ålägger därmed företaget att betala en företagsbot på 500 000 kronor.

I sin egen rapport efter olyckan konstaterade Vestas Casting att flera misstag låg bakom, och företaget har vidtagit flera åtgärder för att en sådan här olycka inte ska kunna hända igen.

Vestas Casting får nu en tid på sig att godkänna eller bestrida företagsboten.

Ulrika Stoetzer

0581-844 62

Mer läsning

Annons