Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandläget oförändrat

Under dagen har arbetet med branden främst handlat om att hålla dess begränsningslinjer. Brandområdet har varken utökats eller minskat.

Annons
De franska och italienska vattenbombarna tankar vatten på Häredesjön i skogsbrandsområdet. På mindre än tolv sekunder fylls planen med sex ton vatten.

- Under dagen har vi lyckats hålla och förstärka våra avgränsningslinjer. Vi har gjort en del insatser för att släcka bränder men fokus har legat på att hålla våra avgränsingslinjer, säger Markus Johansson, pressansvarig på länsstyrelsen.

Från och med klockan åtta ikväll kommer flyget att börja avvecklas för dagen, för att återuppta arbetet imorgon bitti. Helikoptrarna börjar flyga så fort det blir dagljus, flygplanen beräknas starta 06.30.

Avlysningen av området gäller som tidigare.

- Vi uppmanar folk att hålla detta för att vi ska kunna jobba och för att garantera mänsklig säkerhet eftersom det finns väldigt många träd som kan blåsa omkull på grund av brandskador, säger Johansson

För tillfället är det ett hundratal personer som bekämpar branden, femton helikoptrar och fyra flygplan. Markpersonalen kommer att arbeta hela natten, men enbart med att hålla begränsningslinjerna - inte göra några insatser inuti brandområdet.

- Det är inte säkert efter mörkrets inbrott, säger Johansson.

I kväll blåser svaga västliga eller sydvästliga vindar på cirka 3 meter per sekund vid brandområdet.

Även i morgon väntas bara svaga vindar på mellan 3 och 4 meter i sekunden.

– De är sydvästliga, så röken borde röra sig österut eller åt nordväst, säger Lina Broman, meteorolog vid Foreca.

– Under fredagseftermiddagen, ungefär mellan klockan 12 och 16, kan det komma enstaka små regnskurar.

Enligt Lina Broman väntas inget större regnområde dra in över området förrän natten mellan lördag och söndag.

Mer läsning

Annons