Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukar du besöka hembygdsgården?

Det finns många hembygdsgårdar i Bergslagen och i länet. Och det blir alltmer populärt att besöka hembygdsgårdarna, visar statistik. 

Annons
Hembygdsgårdarnas dag i Bergslagen. Bilden är från sommaren 2013. Anita König som Elsa Beskows Tant Gredelin vid hembygdsgården i Fellingsbro.

Färsk statistik från Sveriges Hembygdsförbund visar att totalt 180 000 personer besökte Örebro läns hembygdsgårdar under förra året. Det är en ökning med 16 procent på 5 år. Tillsammans arrangerade länets 71 hembygdsföreningar 603 evenemang under 2013.

– Våra hembygdsföreningar har stor betydelse för kulturlivet i Örebro län. Aktiviteterna är öppna för alla och vi har besökare i alla åldrar, berättar Ingela Oxelgren, ordförande för Örebro Läns Hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

I Sverige finns det drygt 2 000 hembygdsföreningar. Under 2013 tog de tillsammans emot 5 miljoner besökare. Det är en ökning med hela 25 procent jämfört med 2008, då den senast stora mätningen av besöksantalet genomfördes.

Hembygsföreningarna arrangerar mängder med evenemang som drar besökare. Det handlar om allt från kakfester och auktioner till midsommarfirande och julmarknader. Föreningarna i Sverige arrangerade totalt 22 000 evenemang under 2013. I Örebro län arrangerades 603 arrangemang under året.

Brukar du besöka hembygdsgården i din hemtrakt? Och när besöker du i så fall en hembygdsgård? Är det till nationaldagen? Påsk? Advent?

Mer läsning

Annons