Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads varslar om strejk

LO-facket Byggnads varslar om strejk. Konflikten med Sveriges Byggindustrier handlar om att facket vill ha ett så kallat huvudentreprenörsavtal, vilket arbetsgivarna betraktar som olagligt.

Annons

Byggnads varsel berör cirka 1 400 medlemmar och cirka 40 arbetsplatser. Strejken bryter ut den 1 april om ingen lösning nåtts innan dess. "Nu börjar tålamodet ta slut. Vi har suttit i över ett år med vår motpart för att vi har trott på en gemensam lösning. Det enda vi har fått är ett nej", skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm. Redan för ett år sedan höll denna fråga på att leda till strejk, men löstes genom att en speciell arbetsgrupp fick i uppgift att lösa frågan.

- Vi ser väldigt lite av samförstånd och det här är ett uttryck för att Byggnads har en uppfattning som ska genomföras trots att den är olaglig, olämplig och slår snett gentemot kollektivavtalsbundna företag, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.

- Men Byggnads krav

är att vi ska ha ett betalningsansvar för andra företags löner och i och med det även skatter och andra delar, utan att vara den egentliga arbetsgivaren. Det här är i strid med konkurrenslagstiftning och i strid med EU-lagstiftning.

Mer läsning

Annons