Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camilla Henemark: "Jag har ADHD"

Vid ingången till Mariebergs Galleria sätter några personer med röda t-shirts upp en liten scen och placerar ut högtalare. De arbetar för Hjärnkoll som försöker nå ut med budskapet “Våga prata om psykisk ohälsa”. Den här dagen har de fått hjälp av sångerskan Camilla Henemark.

Annons
Camilla Henemark besöker Marieberg Galleria för att prata om sin erfarenhet av ADHD.

– Innan jag fick veta att jag hade ADHD trodde jag att det bara var någonting som skrikiga barn hade, säger Camilla Henemark när vi träffar henne innan dagens arrangemang börjar på riktigt.

Camilla Henemark som var med i musikgruppen Army of Lovers men också känd för sin prolifering i kungaboken ”Den motvillige monarken”, blev diagnosticerad med ADHD för tre år sedan. Det var en djup depression med tvångintagning på sjukhus som ledde till en psykologisk utvärdering där ADHD blev diagnosen.

Fick förklaring

– Det var helt underbart att äntligen få en förklaring till allt som har hänt i mitt liv.

Det var inte första gången som Camilla Henemark sökt hjälp för psykisk ohälsa men hon har tidigare inte fått en diagnos. Anledningen bakom det tror hon beror på brister inom psykiatrin, okunnighet bland läkare och att mycket inom psykisk ohälsa fortfarande är tabubelagt. Hon är väldigt tacksam för att hon fick hjälp när hon fick det annars hade konsekvenserna kunnat varit mycket värre.

Camilla Henemark beskriver sig själv i ord som gränslös, disträ och koncentrationssvårigheter men det finns också en positiv energi som hon tror att ADHD har gett henne. Med en avsaknad av vissa egenskaper så utvecklar man andra. Hon jämför sig med personer inom kreativa yrken och tror att många med framgång också har en diagnos.

"Anarkistisk hjärna"

– Man blir rätt kreativ av att ha en anarkistisk hjärna. I mitt fall tror jag att jag blivit väldigt viljestark på grund av att jag saknar vissa andra sidor.

Sen Camilla Henemark fick reda på att hon hade ADHD ser hon det som en mission att sprida information och kunskap om psykisk ohälsa. Hon stöttar Hjärnkoll och NSPH för att de har gjort väldigt mycket med väldigt små medel.

– Det gör mig varm i hjärtat av att se ett så stort engagemang och hur hårt de arbetar.

Förutom att prata på kampanjer i ämnet psykisk ohälsa så skriver Camilla Henemark sina memoarer. Boken är planerad att släppas i sommar men i motsats till vad kvällspressen säger så kommer den inte vara en ”snaskbok”.

- Boken handlar om mitt liv och mitt agerande. Det har tagit lång tid att skriva och den har gett mig en chans att reflektera mer än om jag skrivit den på ett halvår som många andra gör.

Mer läsning

Annons